Ελλάδα|02.12.2020 22:56

Ποσά, δόσεις και πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από το σεισμό σε Σάμο, Ικαρία, Χίο

Μαρία Λιλιοπούλου

Στεγαστική συνδρομή ύψους 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και έως 150.000 ευρώ για τις περιπτώσεις ανακατασκευής, η οποία μπορεί να διατεθεί και για την αγορά νέας κατοικίας και ποσό 300 ευρώ ανά τ.μ. για τις επισκευές προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για τους πληγέντες από το σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου στη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών από τα κλιμάκια μηχανικών, τα οποία διενεργούν αυτοψίες στα συγκεκριμένα νησιά, από τα κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα, τα 1.465 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και χρήζουν επισκευής και 322 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, δηλαδή μη επισκευάσιμα/κατεδαφιστέα. Το σύνολο των «κόκκινων» κτιρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, εκκλησίες, κλπ βρίσκεται στη Σάμο πλην ενός, το οποίο βρίσκεται στην Ικαρία, ενώ στη Χίο κανένα κτίριο δεν έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο».

Τα κλιμάκια των μηχανικών έχουν ήδη ολοκληρώσει τον πρωτοβάθμιο έλεγχο στα τρία νησιά και έχουν ξεκινήσει τους δευτεροβάθμιους ελέγχους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή, οι ιδιοκτήτες κτιρίων που επιθυμούν τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι μηνών. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου με το όνομα και την υπογραφή των ιδιοκτητών.

Για να καθοριστούν δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός προθεσμίας ενός έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου ή του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου ή 18 μηνών από τώρα για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής.

Οι προαναφερόμενες προθεσμίες δύνανται να παραταθούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως δύο έτη. Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η στεγαστική συνδρομή (Σ.Σ.) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου. Στις περιοχές που έχουν πληγεί και από την συνεπακόλουθη του σεισμού πλημμύρα, και οριοθετούνται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η χορηγούμενη Στεγαστική Συνδρομή επισκευής περιλαμβάνει και την επισκευή των βλαβών από πλημμύρα.

Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους δικαιούχους. Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκουν περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες, λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, Δωρεάν Κρατική Αρωγή δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωση. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της συνδρομής εξ ολοκλήρου υπό μορφή άτοκου δανείου.

Στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται στον δικαιούχο δάνειο ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του, μπορεί να πάρει μόνο την δωρεάν ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι δε χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων και δεν εκδίδεται άδεια επισκευής από την αρμόδια Υπηρεσία, στις περιπτώσεις εγκαταλειμμένων κτιρίων, πρόχειρων κατασκευών (π.χ. κτίρια από φύλλα λαμαρίνας, φύλλα μοριοσανίδας, κ.λπ.) κτιρίων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλό και ρέματα.

Αναλυτικά:

Για την ανακατασκευή κτιρίων χορηγείται στεγαστική συνδρομή

- για κατοικίες το ποσό των € 1000 ανά τ.μ. με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. Στο προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρώνται: i) βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου. ii) βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου. iii) κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

  • για κτίρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, το ποσό των 500 € ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου,

  • για αποθήκες εκτός των οικιακών αποθηκών καθώς και των επαγγελματικών αποθηκών, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), το ποσό των € 300 ανά τ.μ., και με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία,

  • για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, το ποσό των 500 € ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου,

  • για κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες, το ποσό των € 400 ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου,

  • για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες εάν το εμβαδόν των κλειστών χώρων είναι πάνω από 150 τ.μ. (προσμετρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου) θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ. Το προκύπτον τελικώς, μετά την ως άνω διαίρεση, υπόλοιπο τμήματος, αν έχει εμβαδόν μέχρι και 50 τ.μ. θα αμελείται, ενώ αν έχει εμβαδόν πάνω από 50 τ.μ. τότε θα χορηγείται στεγαστική συνδρομή ανάλογα με το εμβαδόν του. Κάθε τμήμα με εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ. αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου για το πρώτο τμήμα η Σ.Σ. θα αποτελείται από Δ.Κ.Α. και από Α.Δ., ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα μόνο από Α.Δ.,

  • για Pilotis (η οποία συμπεριλαμβάνεται στους κοινοχρήστους χώρους), 30% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου,

  • για κατασκευές βοηθητικής χρήσης στο δώμα οικοδομών (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στους κοινοχρήστους χώρους π.χ. απολήξεις κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων κ.λπ.), 50% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου,

  • για υπόγειους χώρους 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή ανάλογα με τη χρήση τους.

Να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή των κτιρίων γίνεται στο οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίριο ή σε άλλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του δικαιούχου εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας. Σε περίπτωση που το οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίριο ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί το νέο κτίριο εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, ο δικαιούχος μπορεί να ανακατασκευάσει άλλο ιδιόκτητο κτίριο σε άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο, εκτός της Δημοτικής Ενότητας, αλλά εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρισκόταν το πληγέν κτίριο.

Σε κτίρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα ή μνημεία στο σύνολό τους, το ποσό της ανακατασκευής του κτιρίου υπολογίζεται με τις ισχύουσες τιμές μονάδας ανακατασκευής ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου, προσαυξημένες κατά 20%.

Ο δικαιούχος, προκειμένου να του χορηγηθεί το σύνολο της Σ.Σ., υποχρεούται να ανακατασκευάσει κτίριο εμβαδού τουλάχιστον ίσο με το 75% του εμβαδού (ή του όγκου στις περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων) του κατεδαφιστέου κτιρίου με βάση το οποίο υπολογίστηκε η Σ.Σ. Στην περίπτωση που το ανακατασκευαζόμενο κτίριο έχει εμβαδόν μικρότερο του προαναφερόμενου εμβαδού, η Σ.Σ. θα υπολογίζεται αναλογικά ως προς το εμβαδόν για το οποίο η Σ.Σ. θα χορηγείτο ολόκληρη.

Για την αυτοστέγαση – αποπεράτωση προβλέπεται ότι η στεγαστική συνδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο για αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου. Το αγοραζόμενο κτίριο θα πρέπει να είναι

  • εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίριο. Σε περίπτωση που το οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίριο ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί το νέο κτίριο εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, ο/η δικαιούχος μπορεί να προβεί σε αυτοστέγαση εκτός της Δημοτικής Ενότητας, αλλά εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρισκόταν το πληγέν κτίριο,

  • να είναι νομίμως υφιστάμενο προ του 1955 ή να έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια η οποία έχει υλοποιηθεί,

  • να μην έχει κριθεί ακατάλληλο προς χρήση, από την αρμόδια Υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας μεταξύ συζύγων, γονέων και παιδιών ή παππούδων- γιαγιάδων και εγγονών δε χορηγείται Σ.Σ. Για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό της υπολογιζόμενης Σ.Σ., το νέο κτίριο θα πρέπει να έχει εμβαδό ίσο τουλάχιστον με το 75% του εμβαδού που υπολογίστηκε η Σ.Σ. Στις περιπτώσεις που το εμβαδόν του νέου κτιρίου είναι μικρότερο του προαναφερόμενου εμβαδού, η Σ.Σ. θα υπολογίζεται αναλογικά ως προς το εμβαδόν για το οποίο η Σ.Σ. θα χορηγείτο ολόκληρη. Επιπλέον το ποσό της στεγαστικής συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τίμημα.

Για την επισκευή όλων των κτιρίων, η Στεγαστική Συνδρομη υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο. Το ανώτατο όριο της Σ.Σ. για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε € 300 ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου.

Το ανώτατο όριο της Σ.Σ. για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε € 180 ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου. Επισημαίνεται ότι για κτίρια με χρήση κατοικίας (εξαιρούνται κατοικίες που είναι χαρακτηρισμένες ως διατηρητέες στο σύνολό τους ή ως μνημεία), αποθήκης, στάβλου και αγροικίας εποχιακής χρήσης, η Σ.Σ. για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων ορίζεται σε € 180 ανά τ.μ. ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και μέχρι 150 τ.μ. Στο προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων της κατοικίας προσμετρώνται, εφόσον έχουν πληγεί: i) βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου, ii) βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου, iii) κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Για κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή μνημεία στο σύνολό τους , τα ανώτατα όρια της χορηγούμενης Σ.Σ. που προαναφέρονται, προσαυξάνονται κατά 20%.

Πώς θα χορηγηθεί η στεγαστική συνδρομή

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή κτιρίου ή αυτοστέγαση (εφόσον αγοράζεται κτίριο υπό ανέγερση) χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία σε τρεις δόσεις ως εξής: η πρώτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την Έγκριση χορήγησης Σ.Σ. και αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ. Η δεύτερη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την περαίωση του φέροντος οργανισμού του νέου κτηρίου και αντιστοιχεί στο 30% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ. Και η τρίτη δόση Σ.Σ. καταβάλλεται με την περαίωση του νέου κτηρίου και αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ.

Το ποσό της Σ.Σ. για αποπεράτωση κτιρίου, χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την Έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οικοδομή.

Το ποσό της Σ.Σ. για αυτοστέγαση, εφόσον αγοράζεται έτοιμο κτίριο, χορηγείται εφάπαξ, με την προσκόμιση οριστικού συμβολαίου αγοράς και πιστοποιητικού μεταγραφής.

Στις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται, η κατεδάφιση του πληγέντος κτιρίου με μέριμνα του/της ιδιοκτήτη/- τριας, η οποία θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Υπηρεσία.

Για την επισκευή κτιρίου το ποσό της Σ.Σ. χορηγείται σε τρεις δόσεις, η πρώτη δόση Σ.Σ. χορηγείται με την έκδοση της Άδειας Επισκευής και αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ. - H δεύτερη δόση Σ.Σ. χορηγείται αφού εκτελεστούν εγκεκριμένες εργασίες επισκευής, των οποίων ο προϋπολογισμός αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του ποσού της εγκεκριμένης Σ.Σ. Και η τρίτη δόση με την περαίωση των εργασιών επισκευής .

Στις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό της Σ.Σ. είναι μέχρι € 5.000, θα χορηγείται εφάπαξ.

Ως προς τα δάνεια που θα χορηγηθούν, ορίζεται ότι η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής κτιρίου είναι 15 χρόνια και η εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί 24 μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων ορίζεται σε 25 χρόνια.

Υπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΧίοςσεισμόςΙκαρίαΣάμοςαποζημίωση