Ελλάδα|03.12.2020 10:30

Ας κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Newsroom

Το σπίτι αρχίζει να «μυρίζει» Χριστούγεννα: τα πρώτα γλυκά, η κανέλλα και τα χειμωνιάτικα φρούτα, τα στολίδια και τα γιορτινά φυτά. Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια ή Αστέρι της Βηθλεέμ είναι ένα από τα κυριότερα ανθοκομικά σύμβολα των Χριστουγέννων σύμφωνα με την παράδοση.

Από το Μεξικό, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο

Λαϊκές παραδόσεις και μύθοι λένε πως κατά το 14ο - 16ο αιώνα, οι Αζτέκοι θεωρούσαν την Ποϊνσέτια ως φυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με θεϊκή υπόσταση. Άλλοι μιλάνε για την μικρή Πεπίτα που ήταν τρομερά στενοχωρημένη, γιατί δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι στο νεογέννητο Ιησού. Τότε, ο ξάδερφος της ο Πέντρο, καθώς διάβαιναν προς την εκκλησία, της είπε ότι ακόμη και το πιο ταπεινό δώρο κι αν προσφέρει, αν είναι δοσμένο από την καρδιά της, θα είναι ευπρόσδεκτο από τον Ιησού. Την ίδια στιγμή, η Πεπίτα σταμάτησε στη μέση του δρόμου κι άρχισε να ξεριζώνει μερικά αγριόχορτα μέχρι να καταλήξει να έχει ένα μπουκέτο απ' αυτά. Φτάνοντας στην εκκλησία, η Πεπίτα κοκκίνισε από την ντροπή της για το ευτελές δώρο της και άρχισε να κλαίει. Ξαφνικά, μέσα από τα αγριόχαρτα δημιουργήθηκαν κατακόκκινα βελούδινα άνθη, όπου και πήραν την ονομασία τους ως «Λουλούδια της Άγιας Νύχτας».

Ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό, JoelRobertPoinsett, επισκεπτόμενος την πόλη Taxco στο Μεξικό κατά τα 1828 μαγεύτηκε από τα πανέμορφα και εντυπωσιακά κόκκινα φυτά και αποφάσισε να στείλει κάποια μοσχεύματα στη Βόρεια Αμερική. Το 1837 ονομάστηκε επίσημα ως PoinsettiaPulcherrima προς τιμήν του πρέσβη, ενώ το επιστημονικό της όνομα νωρίτερα ήταν EuphorbiaPulcherrima (Ευφόρβια η Κομψοτάτη).

Το θέλουν όλοι, ας μεριμνήσουμε να το έχουν!

Το Αλεξανδρινό είναι το φυτό με τις κορυφαίες πωλήσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το αγοράζουμε τόσο για την καλλωπιστική του αξία, όσο και για το ότι συμβολίζει την ευγνωμοσύνη και την έκφραση εκτίμησης.

Η πανδημία και το lockdown έχουν παράπλευρες απώλειες. Αν δεν ανοίξουν ανθοπωλεία και φυτώρια, εάν δεν προβλεφθεί η πώλησή τους στις λαϊκές αγορές, τα αλεξανδρινά μαζί με τα υπόλοιπα εποχικά φυτά θα πεταχτούν, και η παράδοση, η θαλπωρή και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που προσφέρουν θα χαθεί. Ας προσπαθήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμβάλλουμε στην αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης.

άνθηΧριστούγενναφυτάΗΠΑΜεξικό