Ελλάδα|03.12.2020 17:31

Εποχικά καταστήματα: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους - Τι απαντά ο Αδωνις Γεωργιάδης

Κώστας Ασημακόπουλος

«Με κουβά νερό πάνω σε ένα σπίτι που καίγεται» περιγράφουν εργαζόμενοι στα εποχικά καταστήματα την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου τις δραστηριότητες για τους χονδρεμπόρους, τους εισαγωγείς και τους λιανεμπόρους των εποχικών ειδών ενόψει των Χριστουγέννων.

Οπως τονίζουν στο ethnos.gr, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση, ήταν ισοπεδωτικό για τα εποχικά καταστήματα, καθώς χάθηκε το πιο κρίσιμο 20ήμερο όπου συνήθως γίνονται οι προμήθειες, οι παραγγελίες αλλά και το στήσιμο των καταστημάτων. Τονίζουν, μάλιστα, πως τα εποχικά είδη δεν βασίζονται στην ανάγκη των αναγκαίων προϊόντων της καθημερινότητας, αλλά στην ψυχολογία και στο συναίσθημα των πελατών που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο ναδίρ λόγω του lockdown και των επιπτώσεών του, αλλά και λόγω του φόβου που επηρεάζει την αγοραστική διάθεση και αναστέλλει την επιθυμία για τα ψώνια, ενώ υπολογίζουν ότι η ζημιά στο τζίρο τους κυμαίνεται από 60% έως το 80%.

«Σα να μην ανοίξαμε καθόλου»

«Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και κατανοούμε τις σκληρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού. Δεν σχολιάζουμε τα μέτρα, ωστόσο, οι διαπιστώσεις μας είναι οδυνηρές για τον κλάδο των εποχικών και την οικονομία», λέει στο ethnos.gr ο Γιώργος Ασπρος που διευθύνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των εποχικών και εξηγεί: «Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στην κορύφωση από τις 20 Νοεμβρίου και τα προϊόντα μας έχουν ημερομηνία λήξης. Αφού δεν ανοίξαμε τουλάχιστον από την 1η Δεκεμβρίου είναι σαν να μην ανοίξαμε. Η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική εάν ανοίγαμε 14 Δεκεμβρίου. Εστω και η 7η Δεκεμβρίου είναι ένα καλό νέο τώρα που μιλάμε αλλά δεν θα ρεφάρει την τεράστια ζημιά και θα σας το εξηγήσω να το καταλάβετε με απλά λόγια...».

«Δεν υπάρχει διάθεση και ψυχολογία»

Και ο Γιώργος Ασπρος εξηγεί: «Τα εποχικά είδη δεν είναι καθημερινής ανάγκης, ούτε έλκουν τον αγοραστή από το διαδίκτυο γιατί δεν προβάλλονται σωστά. Για να τα αγοράσει κανείς πρέπει να τα δει, να απολαύσει τις βιτρίνες και τη διακόσμηση. Θα πρέπει να δει τα φώτα, τα δέντρα, τα στολίδια, να έχει καλή ψυχολογία, να έχει καλή διάθεση, να κάνει τη βόλτα του και με πολύ συναίσθημα να τα επιλέξει και να τα αγοράσει. Τα εποχικά καταστήματα βασίζονται πολύ στη βιτρίνα, στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα εξυπηρέτησης από την επαφή με τους έμπειρους πωλητές μας. Με κλειστή όλη την υπόλοιπη αγορά είναι δύσκολο να βγει κανείς βόλτα με καλή ψυχολογία και στην τελική ανάλυση όποιος έχει ανάγκη για ένα δύο είδη βλέπουν κάτι στα σούπερ μάρκετ και το παραγγέλνουν. Όλοι έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά, όπως σας εξήγησα, είναι δύσκολη η πώληση των εποχικών ειδών από το ίντερνετ διότι ο αγοραστής δεν έχει επαφή με τα προϊόντα. Το ζήσαμε και τα αποκριάτικα στο πρώτο κύμα του κορονοϊού όπου και εκεί είχαμε μεγάλες ζημιές».

Από 60% έως 80% οι απώλειες στον τζίρο για τα εποχικά καταστήματα

Σχετικά με την πτώση του τζίρου είπε: «Η πτώση σήμερα που μιλάμε είναι στο 60% και όσο προχωρούν οι ημέρες ανεβαίνει και θα ξεπεράσει το 80%. Το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου τηρουμένων των αναλογιών είναι μία βαθιά ανάσα και ελπίζω να βοηθήσει όλους τους συναδέλφους να μετριάσουν τις μεγάλες απώλειες. Μόνο η δική μας επιχείρηση απασχολούσε 25 εργαζομένους και τώρα με δυσκολία διατηρεί τους 15. Μακάρι για όλους να γυρίσουμε στην κανονικότητα σε όλη την αγορά και σε όλη την κοινωνία», είπε ο Γιώργος Ασπρος.

Αδωνις Γεωργιάδης στο ethnos.gr: «Ακολουθούν παιχνίδια και βιβλία»

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προανήγγειλε πως μετά τα εποχικά καταστήματα σειρά θα πάρουν τα παιχνίδια και τα βιβλία: «Η μέγιστη ανησυχία μας είναι η προτεραιότητα της αγοράς των εποχικών. Με την απόφασή μας αυτή δεν θα υποστεί ανήκεστη βλάβη η αγορά των εποχικών καταστημάτων. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ακολουθήσει το άνοιγμα των αγορών στα παιχνίδια και στα βιβλία. Δεν μπορώ σας προσδιορίσω την ημερομηνία, καθώς αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

ΚορονοϊόςΆδωνις Γεωργιάδηςεποχικά είδηlockdownκαταστήματα