Ελλάδα|06.12.2020 14:00

Γρηγορόπουλος: Ταλαιπωρία των επιβατών - Κλειστοί 31 σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού

Μαρία Λιλιοπούλου

Ταλαιπωρία περίμενε και σήμερα όσους επέλεξαν να μετακινηθούν με τα μέσα σταθερής τροχιάς καθώς, με εντολή της Αστυνομίας και με αφορμή τα μέτρα για την 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έκλειναν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο ένας μετά τον άλλο οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής αποκλείστηκαν και στάσεις του τραμ.

Συνολικά, 31 σταθμοί μετρό στις γραμμές 1, 2 και 3 και στάσεις του τραμ παραμένουν κλειστοί χωρίς να επιτρέπεται η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων που δημιουργεί έναν πρωτοφανή αποκλεισμό μίας αρκετά διευρυμένης περιοχής που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του κέντρου της Αθήνας, αφού εκτείνεται από το Αιγάλεω και τον Ελαιώνα μέχρι την Πανόρμου, τη Δάφνη και την Καλλιθέα.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι Κυριακή και η κίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες είναι αρκετά περιορισμένη εξαιτίας και του lockdown, δεν ήταν λίγοι οι επιβάτες που «εγκλωβίστηκαν» εντός και εκτός συρμών, καθώς αναγκάστηκαν να κατέβουν σε στάσεις πολύ μακρύτερα από τον προορισμό τους ή δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν λόγω των κλειστών σταθμών. Πολλοί επιβάτες του μετρό κατευθύνθηκαν προς το τραμ για να αντιληφθούν λίγη ώρα μετά ότι και εκεί είχαν βγει εκτός λειτουργίας οι στάσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Αστυνομία κλείνει προληπτικά και ενώ δεν πραγματοποιούνται πορείες και δε γίνονται επεισόδια έναν τόσο μεγάλο αριθμό σταθμών και μάλιστα χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση των επιβατών, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «για λόγους δημόσιας ασφάλειας». Η προηγούμενη ήταν την ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου όταν είχαν κλείσει για πολλές ώρες συνολικά 12 σταθμοί του μετρό, αριθμός ο οποίος σήμερα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, η ΣΤΑΣΥ είχε ήδη ενημερώσει από χθες ότι με εντολή της Αστυνομίας θα έκλειναν από τις 8 σήμερα το πρωί οι σταθμοί "Ομόνοια", "Πανεπιστήμιο", "Σύνταγμα", "Ακρόπολη", "Μοναστηράκι", "Βικτώρια" και "Σεπόλια" στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό.

Ωστόσο, σήμερα ακολούθησε καταιγισμός ενημερώσεων από την εταιρία για αποκλεισμό όλο και περισσότερων σταθμών με εντολή της Αστυνομίας και συγκεκριμένα:

  • Στις 11 το πρωί έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό "Αττική" , "Ευαγγελισμός" και "Μ. Μουσικής"

  • Με νέα εντολή της Αστυνομίας μία ώρα μετά έκλεισαν και οι σταθμοί Μεταξουργείο, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας και Κεραμεικός. Επίσης με την ίδια εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Κάτω Πατήσια, Αγ.Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα της γραμμής.

  • Λίγα λεπτά αργότερα με άλλη εντολή της Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση Αιγαίο στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση Αιγαίο, ενώ δεν επιτρέπεται η επιβίβαση και η αποβίβαση σε επτά στάσεις και συγκεκριμένα: Σύνταγμα, Ζάππειο, Βουλιαγμένης, Φιξ, Κασομούλη, Νέος Κόσμος και Μπακνανά.

μετρόμέτρα ασφαλείαςΜΜΜΑλέξανδρος Γρηγορόπουλος