Ελλάδα|06.12.2020 18:19

Γρηγορόπουλος: Πάνω από 100 προσαγωγές και καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Newsroom

Καζάνι που βράζει από το πρωί της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου, το κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν από 12 χρόνια. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 100 προσαγωγές, ενώ με επίκεντρο τα Εξάρχεια, πολλές συνοικίες έχουν αποτελέσει πεδίο συγκρούσεων. Πολλές και οι καταγγελίες, όπως αυτή από τον δικηγορικό σύλλογο, που διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές Αρχές αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές/συλλήψεις δικηγόρων. 

Όπως φαίνεται σε πολλά από τα βίντεο του ethnos.gr, η Αθήνα έχει μετατραπεί σε φρούριο, ενώ δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις για κινήσεις αστυνομικών, όπως αυτή που θα στείλει σε ΕΔΕ, τον αστυνομικό που πέταξε ανθοδέσμη πολίτη, η οποία προοριζόταν για το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κρότου λάμψης σε είσοδο πολυκατοικίας από την ΕΛ.ΑΣ. 

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν ομάδα ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. μπήκε σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού και έκανε ρίψη κρότου λάμψης εντός του κτιρίου. Παράλληλα, προχώρησε και σε προσαγωγές. 

T

Απομάκρυναν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από κτίριο στην Αραχώβης

H ένταση συνεχίστηκε και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε κτίριο έξω από την οδό Αραχώβης στα Εξάρχεια, το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκλείσει, όταν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κτίριο στην Αραχώβης βρίσκονται μέλη της οργάνωσης «Ταξική Αντεπίθεση», ενώ οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. 

Προσαγωγές δικηγόρων - Έντονη η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές Αρχές αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές/συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την  ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

«H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών  που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου», αναφέρει. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους.

ΕΔΕ για τον άνδρα των ΜΑΤ που πετά την ανθοδέσμη πολίτη

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία του αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να «χτυπάει» συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ και σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Το εν λόγω περιστατικό: 

T

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στα Εξάρχεια που ζούσε άστεγος

Φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Εξάρχεια, στον απόηχο της έντασης που επικρατεί στην περιοχή για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο διαβιούσε άστεγος που ευτυχώς δεν κινδύνευσε. 

Φρούριο η Αθήνα - Πάνω από 100 προσαγωγές

Aπό νωρίς το πρωί λοιπόν το κέντρο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε «φρούριο», για την επέτειο των 12 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εχουν γίνει τουλάχιστον 100 προσαγωγές, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις 4 ατόμων και άνω, όπως προβλέπεται από τη νεότερη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Από την οδό Γραβιάς προσήχθησαν περίπου 10 άτομα από το ΚΚΕ Μ-Λ, από την οδό Μεσολογγίου προσήχθησαν περίπου 5 άτομα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ από την ευρύτερη περιοχή και σε διάφορα σημεία έχουν γίνει δεκάδες ακόμα προσαγωγές. Αυτή την ώρα, τα Εξάρχεια είναι περικυκλωμένα από αστυνομικούς οι οποίοι ζητάνε από τους πεζούς τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Συγκέντρωση έγινε και στην οδό Πατησίων από περίπου 100 άτομα τα οποία κλείστηκαν στη στοά Φέξη με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους.

Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά μπήκε σε εφρμογή το νέο μέτρο με τις κάμερες στις στολές αστυνομικών. Πρόκειται για την απόφαση με ημερομηνία 5/12/2020 του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛ.ΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών. 

Το υλικό από τις κάμερες θα αξιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, όταν και θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020, το οποίο τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά σήμερα για τις περιοχές των Εξαρχείων, των Προπυλαίων, πλατείας Συντάγματος και εφόσον παραστεί λόγος και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. 

Οι σταθμοί του μετρό που είναι κλειστοί με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος κλειστοί είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί "Ομόνοια", "Πανεπιστήμιο", "Σύνταγμα", "Ακρόπολη", "Μοναστηράκι", "Βικτώρια" και "Σεπόλια" στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό "Αττική" , "Ευαγγελισμός" και "Μ. Μουσικής". Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Με νέα εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Μεταξουργείο, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας και Κεραμεικός. Επίσης με την ίδια εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Κάτω Πατήσια, Αγ.Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα της γραμμής 1. Με εντολή της Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση Αιγαίο στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020». 

Αναλυτικότερα, η διαταγή αναφέρει: «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

ΕΛ.ΑΣ.ανθοδέσμηΕξάρχειαΑλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΜΑΤ