Ελλάδα|03.01.2019 16:28

H «Σοφία» ντύνει τη χώρα «στα λευκά» - Χιόνισε και στη θάλασσα (pics & vid)

Newsroom

Στα «λευκά» έχει ντυθεί σχεδόν όλη η επικράτεια, από τα όρια του Νομού Αττικής και προς τα πάνω, φτάνοντας μέχρι και τη Θράκη. Από τις πρώτες βραδινές ώρες, από το ύψος της Θήβας και βορειότερα, θα υπάρξουν πολύ έντονα φαινόμενα και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμα και στα παράλια των νομών.

Από την βορειοδυτική χώρα έχει ξεκινήσει να ρίχνει πολύ χιόνι κι ένα λευκό πέπλο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα.

Διεκόπη πριν από λίγη ώρα λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Πεντέλη, στον δρόμο προς Νέα Μάκρη, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έως το ύψος του καταστήματος «Πανόραμα» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα υπάρξουν πολλά αποκλεισμένα χωριά, τόσο σε ορεινές, όσο και σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, ενώ το κρύο θα είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε ορισμένους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία. 

Χιόνι πέφτει και στην Πάρνηθα, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί ιδιαίτερα έντονη είναι η βροχή στην Αθήνα. 

Ο καιρός αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο στιλ και σήμερα αλλά και αύριο.

Η κακοκαιρία Σοφία, που φέρνει το χιονιά, αναμένεται να χτυπήσει,  από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα (έως και τη Θράκη), ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα (ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα) στις μετακινήσεις των οδηγών αναμένονται στους εξής παρακάτω νομούς:

  • Φωκίδας
  • Ευρυτανίας
  • Φθιώτιδας
  • Τρικάλων
  • Καρδίτσας
  • Λάρισας
  • Μαγνησίας
  • Βοιωτίας (κυρίως στις βόρειες περιοχές)
  • Πιερίας
  • Ημαθίας
  • Σερρών
  • Δράμας
  • Ροδόπης
  • Έβρου

Έντονη χιονόπτωση στην Καρδίτσα

Έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 6:00 σήμερα το πρωί στην Καρδίτσα.  Σύμφωνα με το karditsalive.net η θερμοκρασία στην Καρδίτσα είναι στους 0 βαθμούς και σε σταδιακή πτώση.

Στα λευκά και τα Ιωάννινα

Από τη νύχτα ξεκίνησε η χιονόπτωση στην πόλη των Ιωαννίνων και με το πρώτο φως της ημέρα οι κάτοικοι αντίκρισαν το λευκό τοπίο.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από την περιοχή από το epirusgate blog:

35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις με 15 αλατιέρες.

Το θερμόμετρο το πρωί έδειχνε στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Eντυπωσιακά είναι τα στιγμιότυπα που κατέγραψαν οι φακοί στη Λαμία

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στην περιοχή της Κοζάνης: 

Στη Λάρισα χιονίζει ως τη θάλασσα!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θεσσαλονίκη

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη  η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Δείτε παρακάτω εικόνες από τον χιονισμένο Χορτιάτη:

Σοφίαπαγετός