Ελλάδα|07.12.2020 14:42

Εργαζόμενοι στα εποχικά καταστήματα στο ethnos.gr: Χάθηκε η πρώτη μέρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Χαμένη ήταν για τους επιχειρηματίες η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας για τα συνολικά 110 εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη ανά την επικράτεια, μια και η κίνηση του καταναλωτικού κοινού κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τη χαριστική βολή έδωσε η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο ethnos.gr εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημείωσαν ότι αυτό ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, μιας και οι καταναλωτές, με την ψυχολογία τους να βρίσκεται στο ναδίρ, πολύ δύσκολα θα έβγαιναν για ψώνια σε μία αγορά με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων να είναι κλειστή, τη στιγμή, μάλιστα, που χριστουγεννιάτικα είδη πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ.

«Ένα τέτοιο αποσπασματικό άνοιγμα δεν μπορεί να φέρει νούμερα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως δεν περιμέναμε να γίνει κάτι διαφορετικό. Αυτό που έγινε σήμερα ήταν ένα τεστ, το οποίο μάλιστα, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. 

«Τι να βγει να κάνει ο κόσμος στην αγορά; Να αγοράσει δέκα χριστουγεννιάτικες μπάλες; Η πρώτη ημέρα χάθηκε τελείως για τα εποχικά καταστήματα, με τη βροχή να δίνει τη χαριστική βολή. Να δούμε τώρα τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αν και το λάθος ήδη έγινε με την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ-μάρκετ», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Πλήρες άνοιγμα της αγοράς με αυστηρά μέτρα

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι ούτε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η εμπορική κίνηση και να αυξηθούν οι τζίροι των εποχικών καταστημάτων. Όπως υποστηρίζουν, οποιαδήποτε βελτίωση στην αγοραστική κίνηση θα σημειωθεί, μόνο όταν ανοίξει μαζικά ολόκληρη η αγορά, με την τήρηση όλων των αυστηρών και απαραίτητων μέτρων προστασίας.

«Ζητάμε να ανοίξουν τα καταστήματα όλα μαζί και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, με την τήρηση, βέβαια, όλων των απαραίτητων και αυστηρών μέτρων προστασίας. Είναι απαραίτητο τα καταστήματα να ανοίξουν όλα μαζί, διότι διαφορετικά δεν περιμένουμε βελτίωση ούτε τις επόμενες μέρες στην κίνηση των εποχικών καταστημάτων», τονίζει ο κ. Καφούνης.

«Η αγορά αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό και δεν μπορεί να ανοίξει κομμάτι-κομμάτι. Δεν μπορεί να συγκεντρώσει με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο καταστροφική. Μετά την κρίση του κορονοϊού θα μιλάμε για την πανδημία της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα», υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

εποχικά καταστήματαlockdownαγοράΕμπορικός Σύλλογος ΑθηνώνΚορονοϊός