Ελλάδα|07.12.2020 15:53

Lockdown: Αυξημένη κατά 20% η κίνηση στη δεύτερη καραντίνα σε σχέση με την πρώτη

Μαρία Λιλιοπούλου

Αυξημένη κατά 20% είναι η κινητικότητα κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου lockdown λόγω κορονοϊού συγκριτικά με το πρώτο της περασμένης άνοιξης. Αυτό επεσήμανε την Δευτέρα (7/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, χωρίς ωστόσο να παραθέσει περισσότερα στοιχεία: «Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά πρίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια» επεσήμανε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο και για αναμενόμενη κόπωση ύστερα από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό.

Στοιχεία για τα γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται καθημερινά στο 13033 για κατ΄εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών δεν έδωσε ούτε το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχετικό αίτημα που υπέβαλε το «ethnos.gr». Ουσιαστικά τα τελευταία στοιχεία που είχαν δοθεί αφορούσαν τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου, τα οποία ελάχιστα ενδεικτικά είναι πλέον δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί του κλεισίματος του συνόλου των σχολείων.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων ήταν αυξημένος στην αρχή του δεύτερου lockdown και έφταναν περίπου τα 4 εκατομμύρια ημερησίως από περίπου 2,5 εκ. την περίοδο του πρώτου lockdown. Η αύξηση είχε αποδοθεί τότε στο γεγονός ότι στο πρώτο διάστημα οι μετακινήσεις ήταν περισσότερες λόγω και των ανοιχτών Δημοτικών σχολείων, αλλά και στην περαιτέρω εξοικείωση των χρηστών, πολλοί εκ των οποίων πιθανότατα αντικατέστησαν το χαρτί της ιδιόχειρης βεβαίωσης εξόδου με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι γραπτές βεβαιώσεις αποτελούν μία άγνωστη παράμετρο στην εξίσωση των εξόδων την περίοδο του lockdown, καθώς δεν καταγράφονται. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας σήμερα και την περίοδο των εορτών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι περιορισμοί στην έξοδο και τόσο οι κατ΄εξαίρεση έξοδοι όσο και οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε όποια καταστήματα αποφασιστεί να ανοίξουν (ήδη άνοιξαν τα 110 καταστήματα εποχικών ειδών), θα εξακολουθήσουν να γίνονται με τον γνωστό τρόπο του μηνύματος ή της γραπτής βεβαίωσης.

Σε ισχύ θα συνεχίσει να είναι και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στο διάστημα 9 το βράδυ έως 5 το πρωί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο μόνο για τέσσερεις ημέρες και συγκεκριμένα την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες οι ώρες κυκλοφορίας μπορεί να επεκταθούν. Οι μετακινήσεις των πολιτών θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033, όπου αναγράφεται ο κωδικός που αιτιολογεί τον σκοπό της μετακίνησης καθώς επίσης και με τη συμπληρωμένη βεβαίωση κίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, στην οποία ο πολίτης αναγράφει τα προσωπικά του στοιχεία και τον σκοπό της μετακίνησής του.

απαγόρευση κυκλοφορίας13033μέτραlockdown