Ελλάδα|07.12.2020 19:54

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Οι 2 λόγοι που δεν άνοιξαν τα σχολεία

Newsroom

Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τώρα όλα τα σχολεία, αλλά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποκάλυψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Βασικό κριτήριο για να λάβει αυτή την απόφαση η επιτροπή και να καταλήξει να προτείνει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα, όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ίδια οι λόγοι είναι δύο:

  1. Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει να είναι υπό πίεση. Παρότι τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.
  2. Το όφελος από το άνοιγμα των σχολείων για μόλις μία εβδομάδα είναι αμφισβητήσιμο, σημείωσε η Βάνα Παπαευγγέλου. Πρόσθεσε δε ότι θα προκαλούσε αναστάτωση.

Αναλυτικότερα, όπως είπε «το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία. Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς».

Η Βάνα Παπαευγγέλου τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η άποψη της επιτροπής ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν. Σημείωσε δε, ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία δασκάλου και μαθητών, παρότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί ικανοποιητικά.

ΚορονοϊόςΧριστούγεννακλειστά σχολείαΒάνα Παπαευαγγέλου