Ελλάδα|28.10.2018 15:18

Εντυπωσιακή αλλά με εντάσεις η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Newsroom

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του Ιταλού ομολόγου του, Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς και άλλων πολιτικών αλλά και του κλήρου διεξήχθη και φέτος η στρατιωτική παρέλαση στη συμπρωτεύουσα. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στους δρόμους της συμπρωτεύουσας για να παρακολουθήσει από κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρελαύνουν. 

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν και οι ελιγμοί του Επισμηναγού, Γιώργου Παπαδάκη, στην καθιερωμένη επίδειξη πολεμικού αεροσκάφους F-16, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ομάδα «ΖΕΥΣ». 

Ο πιλότος, στο σύντομο μήνυμά του, από το cockpit, τόνισε: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Καλημέρα Μακεδονία. Το "ΟΧΙ" αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Έλληνες».

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η Ιστορία έχει αποδείξει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι το μεγάλο "ΟΧΙ" του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν -και παραμένει πάντα, μάλιστα, υπό όρους άκρως διδακτικής επικαιρότητας- ένα μεγάλο "ΝΑΙ" στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία». Δίπλα στον κ. Παυλόπουλο βρισκόταν και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών. 

«Τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό, τη γενιά του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να πούμε ένα νέο ΟΧΙ. Όχι στην ακροδεξιά που κάνει ξανά την εμφάνιση της απειλητική. Η μάχη κατά του φασισμού παραμένει πάντα επίκαιρη» υπογράμμισε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε: «Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας ο ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο κλήρος και οι πολιτικές δυνάμεις στέλνουμε μήνυμα εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας σε όποιον τολμάει να επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο ΟΧΙ. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης. Όποιος επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, θα μας βρει απέναντί του ενωμένους και θα πληρώσει ακριβά». 

Δεν έλειψαν τα υβριστικά συνθήματα

Την ώρα που τελείωνε η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ένας πολίτης φώναξε: «Καμμένε παραιτήσου». Μεμονωμένα, πάντως, κάποιοι πολίτες φώναξαν «προδότες πολιτικοί». Λίγο αργότερα, η κόντρα Λεβέντη-Μπουτάρη είχε και... δεύτερο γύρο

Στο μεταξύ, όσοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν κοντά στο σημείο, όπου γινόταν η στρατιωτική παρέλαση, καθώς τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Σε κάθε στενό υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών, προσπάθησε να πλησιάσει το σημείο της παρέλασης, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια. Ωστόσο, ομάδα των ΜΑΤ τούς απομάκρυνε. 

 

παρέλαση28η Οκτωβρίου