Ελλάδα|10.12.2020 15:54

Κομμωτήρια κατ' οίκον: 1 στους 3 κάνει «delivery» κομμώσεις

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Περίπου 3 στους 10 κομμωτές στη δεύτερη περίοδο της καραντίνας και όσο είναι κλειστά τα κομμωτήρια, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα, επισκέπτονται τα σπίτια πολιτών και παρανόμως τους κουρεύουν ή τους χτενίζουν. Αυτό αποτελεί υγειονομική βόμβα για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, μια και κομμωτές ή κομμώτριες γυρνούν καθημερινά από σπίτι σε σπίτι, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ξεκάθαρα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των επαγγελματιών του κλάδου που πειθαρχούν στα υγειονομικά μέτρα και δεν ασκούν στην περίοδο της καραντίνας το επάγγελμά τους.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Αττικής «Ερμής», Απόστολος Ζουμπουλάκης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και στην καραντίνα της άνοιξης, ωστόσο, σε αυτήν του φθινοπώρου έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Τονίζει, μάλιστα ότι όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, αυτή η παράνομη πρακτική έχει αυξητικές τάσεις, μιας και ολοένα και περισσότεροι πολίτες θέλουν να έχουν περιποιημένη κώμη στα έστω και ολιγομελή εορταστικά τραπέζια. 

«Δυστυχώς, πλέον δε μιλάμε για δυο-τρεις συνταξιούχους ή για κάποιους νεαρούς συναδέλφους μας, αφού είναι γεγονός ότι περίπου το 30% των συναδέλφων επισκέπτεται μέσα στην καραντίνα σπίτια πολιτών και τους κουρεύει ή τους χτενίζει. Καθημερινά βλέπουμε φρεσκοκουρεμένους άντρες ή γυναίκες με διχρωμία στα μαλλιά τους, που μπορεί να γίνει μόνον από κάποιον επαγγελματία. Αυτό, εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αποτελεί και υγειονομική βόμβα, αφού αυτοί οι κομμωτές γυρνούν καθημερινά από σπίτι σε σπίτι. Στα καταστήματα μπορούν να γίνουν απολυμάνσεις, να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχουν κρατημένα τα ονοματεπώνυμα όλων των πελατών που έκλεισαν ραντεβού. Όλα αυτά δεν μπορούν να τηρηθούν στα σπίτια. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, όπως μαθαίνω από συναδέλφους ανά την επικράτεια. Η συγκεκριμένη παρανομία υπήρχε και πριν τις καραντίνες, αλλά τώρα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ζουμπουλάκης.

Αδυναμία ελέγχων για τα κομμωτήρια κατ' οίκον

Κατά τον πρόεδρο του σωματείου κομμωτών και κουρέων «Ερμής», το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί η συγκεκριμένη παράνομη πρακτική. «Και να ειδοποιήσει κάποιος την αστυνομία ότι συμβαίνει αυτό σε κάποιο σπίτι, η αστυνομία δεν μπορεί να το ελέγξει και να επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Αν ένας αστυνομικός μπει σε σπίτι, θα πουν ο κομμωτής και ο πελάτης ότι είναι φίλοι και ότι του φτιάχνει λίγο τα μαλλιά. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η διαδικασία γίνεται με πληρωμή, διότι κανένας από τους δύο δε θα το παραδεχτεί», λέει ο κ. Ζουμπουλάκης για τα κομμωτήρια κατ' οίκον. 

κομμωτήριαΧριστούγενναlockdown