Ελλάδα|03.01.2019 23:03

Καιρός: Η «Σοφία» φέρνει χιόνια και στην Αττική (vids)

Newsroom

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η χώρα με την επέλαση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας. Η «Σοφία» έχει γίνει αισθητή και γι' αυτό η ΕΜΥ εξέδωσε και νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Η κακοκαιρία που, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, σαρώνει εδώ και μέρες τη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τις χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζει και τις επόμενες ημέρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το OPEN βρέθηκε στις τέσσερις περιοχές, που «χτύπησε» η κακοκαιρία. 

Ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε στο κεντρικό δελτίο ότι «ο καιρός θα είναι καρμπόν και τις επόμενες ημέρες». Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα χιόνια έως και τα πεδινά. Στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει μάλιστα πυκνά. «Θα υπάρξει ισχυρός παγετός στα ορεινά με τις θερμοκρασίες να είναι πολικές», όπως εξηγεί ο ίδιος. Μάλιστα, στον χάρτη που παρουσιάζει ο μετεωρολόγος, αναφέρει πού σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις και πού θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:

Παρασκευή 4/1

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου.

Σάββατο 5/1

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Β) Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα σημειωθεί και τις δύο ημέρες, στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός.

Γ) Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή (4/1) θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως επτά με οκτώ και από τη νύχτα τοπικά εννέα μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικό δελτίο καιρού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΜΥ, την Παρασκευή συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, κυρίως σε ανατολικά και βόρεια.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα. Πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί τέσσερις με πέντε που από αργά το απόγευμα πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από έναν έως πέντε βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί πέντε με έξι και στο Θερμαϊκό βαθμιαία τοπικά επτά μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από -τέσσερις έως δύο βαθμοί Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις πέντε με έξι και τοπικά στα ανατολικά επτά που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα επτά με οκτώ και πιθανώς τη νύχτα τοπικά εννέα μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – τέσσερις έως δύο βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τέσσερις με έξι βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά. Εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις τρία με πέντε και στο Ιόνιο τοπικά έξι μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από τέσσερις έως οκτώ βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από – επτά έως έναν βαθμό Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν. Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις τέσσερα με πέντε, μετά το μεσημέρι πέντε με επτά στρεφόμενοι στα νότια σε νοτιοδυτικούς έως επτά μποφόρ. Στα βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί επτά με οκτώ μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από ένας έως επτά βαθμοί Κελσίου. Στα βόρεια τέσσερις με πέντε βαθμοί χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί έξι με επτά και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά οκτώ μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από έξι έως 12 βαθμοί Κελσίου.

Τo meteo.gr συγκέντρωσε εικόνες από τις περιοχές της Ελλάδας που «ντύθηκαν» στα λευκά.

Ανοικτή η εθνική Αθηνών-Λαμίας

Στην Μαλακάσα χιονίζει από το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. 

Προβλήματα με το ρεύμα στην Εύβοια

Η κακοκαιρία «Σοφία» που σαρώνει τη χώρα έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Στην Εύβοια σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση και σύμφωνα με το tvstar.gr χωρίς ρεύμα είναι η Ιστιαία και τα γύρω χωριά. Όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση στην Εύβοια χειροτερεύει.

Σύμφωνα με το tvstar.gr, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν το οδόστρωμα και αυτό γεμίζει πάλι με χιόνι. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπου χρειάζεται να γίνεται μεταφορά ασθενούς και το όχημα δεν έχει αλυσίδες τότε περνά με τη συνοδεία των εκχιονιστικών μηχανημάτων που είναι στον Άγιο. Ο χιονιάς εξαπλώνεται και καλύπτει μία έκταση μήκους 40χλμ. 

Την ίδια στιγμή, έχουν πέσει και πολλά δέντρα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύδει σε διάφορα σημεία. Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που σαρώνει την περιοχή είναι ότι δέντρο που έπεσε πάνω σε δρόμο στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας έχει εγκλωβίσει ΙΧ αυτοκίνητα. Η χιονόπτωση είναι έντονη και πυκνή στην Βόρεια και Κεντρική Εύβοια. Ταυτόχρονα, έχει απαγορευθεί η μετακίνηση των φορτηγών στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Φθιώτιδα: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι στους δρόμους το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, οδηγοί, χειριστές και εργαζόμενοι, καθώς επίσης και όλοι οι διαθέσιμοι αστυνομικοί της Δ.Α. Φθιώτιδας για να αντιμετωπίσουν το χιονιά που χτύπησε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τις 19:00 της Πέμπτης έχει έντονη χιονόπτωση στην περιοχή της Υλίκης και στο Μαρτίνο, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, δεν έχει παρουσιαστεί τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, στόχος ήταν να κρατηθούν ανοιχτές οι κεντρικές αρτηρίες προς Δομοκό, προς Μπράλο και προς Καρπενήσι, όπου δεν σταμάτησε να χιονίζει από το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα, με κάποια μικρά διαστήματα ύφεσης των φαινόμενων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, όπου υπήρχε αυξημένη κίνηση όλες τις ώρες λόγω της επιστροφής, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες και ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός. 

Στο Δομοκό βρέθηκε και ο ρεπόρτερ του OPEN, Δημήτρης Φρέσκος, ο οποίος μίλησε με τον περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει όλοι να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Παρνασσός: Σώοι οι 50 επιβάτες λεωφορείου που εξετράπη της πορείας του

Στο μεταξύ αίσιο τέλος είχε η ταλαιπωρία των 50 επιβατών του λεωφορείου που εξετράπη της πορείας του λίγο μετά τις 14:00 της Πέμπτης στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με άλλο λεωφορείο στην Αράχωβα συνοδεία εκχιονιστικού μηχανήματος.

Ορεινή Ναυπακτία: Αποκλεισμένα τουλάχιστον εννέα χωριά

Αποκλεισμένα εννέα χωριά στην ορεινή Ναυπακτία λόγω του χιονιά που σαρώνει την Ελλάδα. Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr, το ύψος του χιονιού πάνω από τα 1000μ. Είναι 35 έως 40 εκατοστά. Από τα 50 χωριά του ορεινού όγκου του δήμου Ναυπακτίας έχουν πρόσβαση τα 41. Όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Τα εννέα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα, είναι: Δενδροχώρι, Λειβαδάκι, Μανδρινή, Λεύκα, Γραμμένη Οξυά, Καλλονή, Κυδωνιά, Ελατόβρυση και Ελευθέριανη.

Απεγκλωβίστηκαν πάρα πολλά οχήματα που ζήτησαν βοήθεια από τα μηχανήματα του δήμου. Την προσπάθεια του Δήμου Ναυπακτίας ενισχύει η περιφέρεια με τρία οχήματα. 

Πολικές θερμοκρασίες στη Μακεδονία

Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στη Φλώρινα και την Κοζάνη η θερμοκρασία είναι -τέσσερις βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά και το Βελβεντό Κοζάνης -ένας, στο Κιλκίς μηδέν, στη Νάουσα ένας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δύο.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και Μελισοχωρίου-Ωραιοκάστρου, ενώ στην Πέλλα κλειστοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», συνολικά 11 πτήσεις χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω χαμηλής νέφωσης. Ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια, όπου ακινητοποιήθηκε νταλίκα.

καιρόςκακοκαιρίαχιόνιαχιονοπτώσεις