Ελλάδα|13.12.2020 17:11

Ρόδος: Ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου που κατηγορείται για κατασκοπεία

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσο περνούν οι ώρες για το θρίλερ κατασκοπείας στη Ρόδο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Οι Αρχές συνέλαβαν έναν 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και έναν 56χρονο μάγειρα που εργαζόταν σε πλοίο της γραμμής Ρόδος - Κως - Καστελόριζο

Οπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες του 35χρονου, συλληφθέντα με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου εκτελούσε χρέη διερμηνέα και γραμματέα του τουρκικού προξενείου (υπαλληλική θέση και όχι αξίωμα). Ο 35χρονος που γεννήθηκε στη Θράκη, γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και τοποθετήθηκε στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου πριν από κάποιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο ανέβαζε συχνά φωτογραφίες του στο προφίλ του στο Facebook με την οικογένειά του, καθώς είναι παντρεμένος

(copyright: Facebook)
(copyright: Facebook)

Οι Αρχές ψάχνουν τώρα αν ο 35χρονος - εκτός από τον 56χρονο μάγειρα - είχε στρατολογήσει και άλλους και γι' αυτό εξετάζουν lap top και usb τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια για ανάλυση. 

Πώς ξεκίνησαν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου άρχισε να μιλά για ανεξαρτητοποιήση της Θράκης. Αυτό ήταν και το σημείο μηδέν - είχε ήδη μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ.  Για αρκετούς μήνες, λοιπόν, τόσο ο 35χρονος όσο και ο 56χρονος παρακολουθούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος τροφοδοτούσε τον 35χρονο με φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο. 

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όταν και η Αστυνομία έκανε την εξής ανακοίνωση για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Απο την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών, για παραβίαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περι μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Οι Αρχές κατόπιν έρευνας στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρήκαν στικάκια και άλλα αντικείμενα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ η δικογραφία θα σταλεί αύριο στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει σε τι βαθμό θα κινηθεί εναντίον τους.

ΤουρκίαΕΥΠτουρκικό προξενείοκατασκοπείαΚαστελόριζοΡόδος