Ελλάδα|04.01.2019 07:53

«Ξεσκονίζουν» τις συµβάσεις του Μανιαδάκη µε τις φαρµακευτικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στο µικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών αναµένεται να βρεθούν το επόµενο διάστηµα όλες οι συµβάσεις που είχε συνάψει ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, µε διάφορες µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδείξει το διακύβευµά της περί της µεγάλης «διαφθοράς στο φάρµακο», συσχετίζοντας τον Νίκο Μανιαδάκη και µε άλλες εταιρείες.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο µέχρι πρότινος αναπληρωτής κοσµήτορας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) συνεργαζόταν επισήµως µε πολλές φαρµακευτικές εταιρείες, παρέχοντας είτε ερευνητικό έργο είτε τεχνικές συµβουλές για την πολιτική του φαρµάκου. Κάτι που παραδέχτηκε και επισήµως ο ίδιος.

Αξιοσηµείωτο είναι ότι πολλές µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες συχνά-πυκνά ζητούσαν τις τεχνικές γνώσεις του πρώην αναπληρωτή κοσµήτορα της Εθνικής Σχολής Δηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ), συνάπτοντας ωστόσο νόµιµα συµβόλαια συνεργασίας µαζί του, τα οποία έχουν φορολογηθεί. 

Εξάλλου, τα αποτελέσµατα των περισσότερων ερευνών που διεξήγαγε για λογαριασµό τους ο Νίκος Μανιαδάκης είτε δηµοσιεύονταν στη συνέχεια στον Τύπο είτε ανακοινώνονταν σε συνέδρια και επιστηµονικά περιοδικά. ∆εν θεωρείται πάντως τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συχνά-πυκνά κάνει διάφορες αναρτήσεις στα social media, αφήνοντας αιχµές για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας τα προηγούµενα χρόνια και ιδιαίτερα στον τοµέα των φαρµάκων, για τον οποίο τονίζει ότι έχουν χαθεί δισεκατοµµύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Παύλος Πολάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη στον ∆ιόνυσο, αφήνοντας αιχµές για πολυτελή κατοικία αλλά και για τα ακριβά αυτοκίνητα του πρώην προστατευόµενου µάρτυρα, τα οποία υπαινίχθηκε ότι εξασφάλισε µέσω της εµπλοκής του µε τον τοµέα του φαρµάκου.

Τι λέει η ΕΣΔΥ

Ο Νίκος Μανιαδάκης, πάντως, το τελευταίο διάστηµα συνέχιζε κανονικά να διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δηµόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), όπου είναι τα τελευταία χρόνια καθηγητής.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», έχει ζητήσει και έχει εγκριθεί µια άδεια άνευ αποδοχών προκειµένου να µπορεί να εργάζεται στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα για τα µαθήµατα. Κάτι που άλλωστε έκανε τους τελευταίους µήνες, δεδοµένου ότι απουσίαζε µε άδεια συχνότερα από την ΕΣΔΥ σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, όπως περιγράφουν πηγές στο «Εθνος».

Στο µεταξύ, όµως, ο επικεφαλής της ΕΣ∆Υ, κοσµήτορας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δηλώσεις του στο «Εθνος» σηµειώνει πως µέχρι στιγµής «εµείς δεν έχουµε καµία επίσηµη ενηµέρωση για το θέµα, ούτε επίσηµη γνώση. Η Σχολή δεν εµπλέκεται καθόλου στην υπόθεση».

Ο κ. Βατόπουλος εξηγεί ότι ο Νίκος Μανιαδάκης έπαψε εδώ και περίπου δύο µήνες να είναι αναπληρωτής κοσµήτορας της ΕΣ∆Υ, καθώς µετά την αναβάθµιση της Σχολής έγιναν εκ νέου εκλογές, στις οποίες δεν επιθυµούσε να συµµετάσχει ο Νίκος Μανιαδάκης. Ετσι εξελέγη η Ελπίδα Παβή, ο διορισµός της οποίας αναµένεται να εγκριθεί άµεσα από το υπουργείο Υγείας.

Νίκος Μανιαδάκηςφαρμακευτικές εταιρείεςNovartis