Ελλάδα|17.12.2020 11:43

Έλληνας γιατρός μία εβδομάδα μετά το εμβόλιο κορονοϊού: Κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα

Κώστας Ασημακόπουλος

Mία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο επιμελητής ουρολόγος του νοσοκομείου Βικτόρια του Εδιμβούργου, Πέτρος Τσαφρακίδης, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού και το ethnos.gr καταγράφει τις αντιδράσεις και τις εκτιμήσεις του ίδιου αλλά και των συνεργατών του που μπήκαν άμεσα στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού. «Ως πρώτη γενική εκτίμηση δηλώνω πως είμαι μία χαρά και συνεχίζω κανονικά την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή μου», μας είπε ο θεσσαλονικιός γιατρός που ζει μόνιμα στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

«Μόνο μερικά εξανθήματα»

Μαζί με τον συνάδελφο του ορθοπεδικό, Παναγιώτη Ρουπακιώτη, και τη συντριπτική πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, έκαναν το εμβόλιο και αισθάνονται πραγματικά προνομιούχοι: «Εγώ δεν έχω αισθανθεί την παραμικρή ενόχληση. Απ΄ ότι ξέρω και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου που, επίσης, εμβολιάστηκαν. Είναι όλοι καλά και δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες. Δύο από αυτούς είχαν ορισμένα εξανθήματα την πρώτη μέρα αλλά μέχρι εκεί. Δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, καθώς από τη δεύτερη, τρίτη μέρα ήταν όλα φυσιολογικά».

«Καθοριστική η δεύτερη εβδομάδα»

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης περιμένει, πλέον, να κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. Σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer / BioNTech από τη δεύτερη εβδομάδα της δεύτερης δόσης το άτομο αποκτά ανοσία στον κορονοϊό: «Πράγματι, η δεύτερη εβδομάδα της δεύτερης δόσης είναι μία καθοριστική χρονική περίοδος σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έκανα το εμβόλιο. Θεωρώ πως πήρα τη σωστή απόφαση, διότι κάθε μέρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον και πρέπει να προστατεύσω και τον εαυτό μου και την οικογένεια μου».

«Κάθε μέρα πιο σοφοί»

Σύμφωνα με τον Έλληνα ουρολόγο, κάθε μέρα που περνά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα γίνεται όλο και πιο σοφή, ωστόσο ακόμα δεν χρειάζονται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε απογοητεύσεις αλλά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνεργασίες: «Η αλήθεια είναι πως με τους εμβολιασμούς βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο. Όλα τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και όλες οι πιθανές παρενέργειες που τυχόν υπάρξουν, θα πρέπει να καταγράφουν από την ιατρική κοινότητα. Κάθε μέρα κερδίζουμε μία μάχη και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα στη μεγάλη μάχη που δίνουμε με αυτή την πανδημία».

«Ολες οι επιλογές είναι σεβαστές»

Σχετικά την εμπειρία του εμβολιασμού του αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των εμβολιασμών είπε: «Εμβολιάστηκα στις 9 Δεκεμβρίου. Είχε διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος στο νοσοκομείο που εργάζομαι, στο νοσοκομείο Βικτόρια. Την ευθύνη του εμβολιασμού είχαν έξι νοσοκόμες και δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ. Στην αρχή δώσαμε όλοι ένα σύντομο ιστορικό. Μετά μας έκαναν το εμβόλιο εκτός από έναν. Δεν πρέπει να υπάρχει διαμάχη μεταξύ αυτών που θέλουν να εμβολιαστούν και μεταξύ αυτών που δεν θέλουν. Ολες οι επιλογές είναι σεβαστές».

«Οι οικογενειακοί γιατροί»

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καμάρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι φίλαθλος του ΠΑΟΚ και ήδη έχει συμπληρώσει 14 χρόνια στο εξωτερικό εκ των οποίων τα τέσσερα από αυτά στη Σκωτία. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την κουβέντα που γίνεται σχετικά με την εμπλοκή των οικογενειακών γιατρών στον μηχανισμό των εμβολιασμών. Ο Ελληνας ουρολόγος είπε σχετικά με αυτά που ισχύουν στην Σκωτία: «Απ΄ότι ακούω στη μάχη των εμβολιασμών θα μπουν και οι οικογενειακοί γιατροί, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς και να υπάρξει προσέγγιση σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού».  

Ένα εκατομμύριο μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Οσο για τη Σκωτία έχει συνολικά περίπου 4.000 θανάτους σε πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων και βρίσκεται στην τρίτη διαβάθμιση της τετράβαθμης κλίμακας των μέτρων κατά του κορονοϊού. Στην πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει κάνει 1 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 που θα αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού. Σχετικά με την 15η Δεκεμβρίου βρέθηκαν στη Σκωτία 845 νέα κρούσματα και 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Με τους εμβολιασμούς βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο και όλα τα αποτελέσματα θα πρέπει να επανα-αξιολογηθούν και όλες οι πιθανές παρενέργειες να καταγράφουν».

Πέτρος ΤσαφρακίδηςΕδιμβούργοεμβόλιο κορονοϊόςΚορονοϊόςΣκωτία