Ελλάδα|16.12.2020 16:15

Δήμος Χαϊδαρίου: Αίτημα για χρηματοδότηση της Δυτικής Αθήνας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τους Δήμους της Αττικής. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος και ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Μιλώντας στην συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης.  Το Ταμείο Ανάπτυξης είναι το έκτακτο αναπτυξιακό πρόγραμμα που μόλις εγκρίθηκε από την ΕΕ και περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία των επόμενων ετών για τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, η αξιοποίησή του πρέπει να σχεδιαστεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με σωστή αξιολόγηση των  προτεραιοτήτων σε τομείς και περιοχές. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος. Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο και αναφερόμενος στη δική μας περιοχή, ο Βαγγέλης Ντηνιακός κατέθεσε την πρόταση να καταρτιστεί με ευθύνη της ΚΕΔΕ και της  ΠΕΔ Αττικής ένα σχέδιο αυτόνομης αναπτυξιακής χρηματοδότησης των Δυτικών περιοχών της Αττικής, ως επιμέρους άξονας μέσα στο Ταμείο Ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη άμβλυνσης των μεγάλων ανισοτήτων ανάμεσα στις δικές μας πόλεις και στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και όλων των αιρετών της περιοχής. «Η άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων, αποτελεί και ρητό στόχο του ισχύοντος Γενικού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Η Δυτική Αθήνα και οι όμορες περιοχές έχουν υποστεί μια ιστορική αδικία. Αποτέλεσμα της αδικίας αυτής είναι η αναπτυξιακή υστέρηση των Δήμων και το χαμηλότερο τουλάχιστον 10% κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων. Η Δυτική Αθήνα δικαιούται όχι απλώς ισότιμη αλλά ενισχυμένη συμμετοχή στους αναπτυξιακούς πόρους ώστε να αντιστραφεί η υφιστάμενη υστέρησή της. Όλοι πρέπει να συμβάλλουν ώστε να δώσουμε στους πολίτες της προοπτική και, προπαντός, ελπίδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας, ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, για την κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για την ειδική χρηματοδότηση της περιοχής μας».

Ταμείο ΑνάκαμψηςΔήμοιΚΕΔΕΑττική