Ελλάδα|16.12.2020 19:23

Κορονοϊός: Πώς και ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο - Ολο το σχέδιο

Newsroom

Το πολυπόθητο εμβόλιο του κορονοϊού περιμένουν και στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να έχει οργανώσει επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ελευθερία» που θα περιλαμβάνει όλο το σχέδιο για το πώς, πότε και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στη χώρα μας. Μέρος του σχεδίου αυτού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση του κορονοϊού. 

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Στην Ελλάδα από αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας, που θα κάνουν πρώτoι το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν αυτό έρθει στη χώρα μας.

«Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά την ομιλία του, παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια θα δοθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την ίδια ημερομηνία, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Πάντως μετά τους υγειονομικούς σειρά να εμβολιαστούν θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι γιατί αυτές είναι οι ομάδες που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την πανδημία.

Ο πληθυσμός και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα ενημερωθούν και μέσω sms για το πότε είναι η σειρά τους για το εμβόλιο με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει η κυβέρνηση. «Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας, αυτούς που ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

«Στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, βρίσκεται «η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». «Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια…, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας», υπενθύμισε ο υπουργός, τονίζοντας ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

«Η λέξη Ελευθερία, ο κωδικός Ελευθερία τα λέει όλα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο όνομα της επιχείρησης εμβολιασμού. «Για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε ότι θέλουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, για την προσπάθεια η οποία γίνεται έτσι ώστε να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα και αυτό να γίνει με διαφάνεια, με καθαρότητα των στοιχείων με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, με επιστημονικές αναλύσεις σε ότι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό έτσι ώστε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για την σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας».

Για τα δεδομένα όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τετάρτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Εχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Αυτομάτως, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm» χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «κακό νέο». Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021».

Στην «επέλαση» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ότι και τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα τους εμβολιασμούς, χαρακτηρίζοντας ως «ελπίδα» την έγκριση του πρώτου εμβολίου των Pfizer / BioNTech. 

Τι είναι η κίτρινη κάρτα

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, μίλησε για το τι θα γίνει από την στιγμή που το εμβόλιο φτάσει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται προ των πυλών, με τον ΕΟΦ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να προβεί στις διαδικασίες, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου θα πραγματοποιηθεί βάσει του σχεδίου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί από στενά όλη τη διαδικασία. Μάλιστα, ο κ. Φιλίππου, αναφέρθηκε στην λεγόμενη κίτρινη κάρτα, γνωστή και ως φαρμακοεπαγρύπνηση, λέγοντας πως κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα μας, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλος εύρος χρόνου για την ασφάλειά του και δύναται η καταγραφή κάποιων σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο για το εμβόλιο του κορονοϊού

Εκτός από το έγγραφο συναίνεσης που θα πρέπει να υπογράψουν οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συναίνεση και θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει να απαντήσουν και σε οκτώ συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους. Ο επαγγελματίας υγείας θα απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολίτες ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση της υγείας τους.

Ενδεικτικές ερωτήσεις:

  • Είστε έγκυος;

  • Έχετε διαγνωσθεί με covid -19;

  • Είχατε κάποια αντίδραση μετά από εμβολιασμό;Έχετε αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, κάποιο συστατικό εμβολίου ή στο καουτσούκ;

  • Έχετε κάποιο χρόνιο καρδιακό, πνευμονικό, νεφρικό ή κάποιο μεταβολικό νόσημα πχ σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, αιματολογική διαταραχή, ασπληνία, ανοσοεπάρκεια, μεταμόσχευση ή έχετε λάβει αγωγή με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα;

Πάντως, διευκρινίζεται ότι και θετικές να είναι οι απαντήσεις του πολίτη, αυτό «δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός». Τελειώνοντας το ερωτηματολόγιο ο επαγγελματίας υγείας θα αναγράφει την ημερομηνία, το όνομα από τον οποίο συμπληρώθηκε αλλά και από ποιον ελέγχθηκε.

Κορονοϊόςεμβόλιουπουργείο ΥγείαςΒασίλης Κικίλιας