Ελλάδα|16.12.2020 19:18

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Τι είναι η κίτρινη κάρτα - Πότε θα τη βγάζει ο ΕΟΦ

Newsroom

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, μίλησε για το τι θα γίνει από την στιγμή που το εμβόλιο φτάσει στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται προ των πυλών, με τον ΕΟΦ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να προβεί στις διαδικασίες, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου θα πραγματοποιηθεί βάσει του σχεδίου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί από στενά όλη τη διαδικασία. Μάλιστα, ο κ. Φιλίππου, αναφέρθηκε στην λεγόμενη κίτρινη κάρτα, γνωστή και ως φαρμακοεπαγρύπνηση, λέγοντας πως κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα μας, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλος εύρος χρόνου για την ασφάλειά του και δύναται η καταγραφή κάποιων σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Σε όλη την πορεία της πανδημίας, ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας φροντίσαμε να έχουμε άμεσα και ταχύτατα τα σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου» επεσήμανε ο κ. Φιλίππου σημειώνοντας πως όταν εκφράστηκε η ανάγκη για λήψη χλωροκίνης και δεμδεμσιβίρης, η χώρα μας απέκτησε τα φάρμακα, με νόμιμες διαδικασίες. «Υπήρχε πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» επανέλαβε ο καθηγητής.

Ακόμη, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ στα μονοκλονικά αντισώματα, τα οποία όμως δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας αλλά άδεια έκτακτης χορήγησης και κινούνται ταχύτατα οι διεργασίες για την κυκλοφορία των εν λόγω αντισωμάτων στη χώρα, όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια τους.

υπουργείο ΥγείαςΕθνικός Οργανισμός ΦαρμάκωνεμβόλιοΚορονοϊός