Ελλάδα|04.01.2019 11:33

Καιρός: Η «Σοφία» έβγαλε νοκ άουτ µέχρι και τα... εκχιονιστικά

Μαρία Ριτζαλέου

Η «Σοφία» έβαλε στην κατάψυξη τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα και οι έντονες χιονοπτώσεις δηµιουργούν σοβαρά προβλήµατα στην ηλεκτροδότηση, στην κυκλοφορία των οχηµάτων και στην επικοινωνία ορεινών χωριών µε τα αστικά κέντρα.

Πρωτοφανής χιονοθύελλα έπληξε τη Σπηλιά Λάρισας σε υψόµετρο 850 µέτρων στον Κίσσαβο, και είναι χαρακτηριστικό πως τα εκχιονιστικά µηχανήµατα που ξεκίνησαν από το Συκούριο για να ανοίξουν τον δρόµο, επέστρεψαν, καθώς δεν µπορούσαν να προχωρήσουν.

«Η αγριότητα του καιρού δεν έχει προηγούµενο. Είµαστε µαθηµένοι εµείς σε χιόνι και κρύο, αλλά αυτό που ζούµε είναι πρωτόγνωρο. Το χιόνι πέφτει ασταµάτητα από το µεσηµέρι της Τετάρτης και οι ριπές του αέρα, που έχει ένταση έως και 8 µποφόρ, έχουν κλείσει τα πάντα» λέει στο «Εθνος» ο Νίκος Σελήνης, ένας από τους 30 µόνιµους κατοίκους του µικρού χωριού. Επιπλέον, κατά διαστήµατα γίνονται πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και η Σπηλιά, που είναι αποκλεισµένη από την Πρωτοχρονιά, βυθίζεται στο κρύο και στο απόλυτο σκοτάδι.

«Εχουµε προµήθειες και βοηθάµε ο ένας τον άλλο. Κανείς δεν κυκλοφορεί σήµερα στο χωριό, είναι δύσκολο ακόµη και να ανοίξουµε τις εξώπορτες. Ακόµη και για µας που βλέπουµε κάθε χειµώνα χιόνι οι εικόνες αυτών των ηµερών είναι εντελώς ασυνήθιστες» αναφέρει ο κ. Σελήνης.

Λευκό τοπίο

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» πολλές περιοχές στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Στο Λιβάδι Ελασσόνας και στα Φάρσαλα η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς ανέµους και έχει κλείσει το επαρχιακό δίκτυο Ελάφου-Σκλήθρου, Μεγαλόβρυσου-Ανατολής. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, πάνω από 150 εκχιονιστικά και αλατιέρες της περιφέρειας αλλά και όλα τα µηχανήµατα των δήµων και πολλά ιδιωτών βρίσκονται στους δρόµους και κρατούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Το χιόνι ξεπερνά το ένα µέτρο στα ορεινά της Καρδίτσας και αρκετοί δρόµοι είναι αδιάβατοι στα χωριά της Αργιθέας, ενώ µόνο µε αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχηµάτων στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Αρτας, Πύλης-Μεσοχώρας και σε όλο το δίκτυο του Ασπροπόταµου, καθώς και στα χωριά της λίµνης Πλαστήρα και στον Σµόκοβο. Εντονη χιονόπτωση σηµειώνεται στα Ιωάννινα και στην Αρτα.

Για πρωτόγνωρες συνθήκες κάνουν λόγο κάτοικοι στη Σπηλιά Λάρισας που είναι αποκλεισµένοι από την Πρωτοχρονιά

Οπως είπε στο «Εθνος» ο προϊστάµενος του τµήµατος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ∆ηµήτρης Μαυρογιώργος, πάνω από 40 εκχιονιστικά µηχανήµα-
τα, αλατιέρες και φορτηγά βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, κρατώντας ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ χιόνιζε χθες ακόµη και σε πεδινές περιοχές που σπάνια βλέπουν ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως στα χωριά της Λάκκας Σουλίου.

Πάνω από 2,5 τόνους αλατιού έριξαν τα µηχανήµατα των δήµων µέσα σε δύο ώρες νωρίς το πρωί µόνο στον Νοµό Ιωαννίνων, ενώ µε δυσκολία κινούνταν ακόµη και τα εκχιονιστικά στα ορεινά της Αρτας. Ο υδράργυρος υποχώρησε αρκετούς βαθµούς κάτω από το µηδέν και έδειχνε -9οC στη Βωβούσα και στο ∆ίστρατο 
Κόνιτσας, -6οC στο Μέτσοβο και στη Φλώρινα, -5οC στο χιονοδροµικό κέντρο του Καϊµακτσαλάν Πέλλας και στη Νάουσα Ηµαθίας. Μικροπροβλήµατα προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, στον Χορτιάτη, στο Φίλυρο, στο Ασβεστοχώρι, στον Σοχό, καθώς και σε χωριά του ∆ήµου Λαγκαδά. Ολοι οι δρόµοι είναι ανοιχτοί, αλλά οι οδηγοί πρέπει να κινούνται µε πολύ χαµηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στο ορεινό δίκτυο της Χαλκιδικής, της Ηµαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς και είναι απαραίτητες για όσα ΙΧ κατευθύνονται προς τα χιονοδροµικά κέντρα. Τσουχτερό κρύο και χιονόπτωση είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στη ∆υτική Μακεδονία, όπου όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι χιονισµένο και προβλήµατα υπάρχουν στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, ΚαστοριάςΙωαννίνων και σε όλο το δίκτυο του ∆ήµου Εορδαίας Κοζάνης.

Στο µισό µέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού στη Φλώρινα και στα Γρεβενά, ενώ αποκλεισµένα είναι αρκετά χωριά στη Βασιλίτσα και προς τη Σαµαρίνα, όπου οι άνεµοι κατεβάζουν επιπλέον χιόνι από την Πίνδο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει έντονη χιονόπτωση κατά διαστήµατα σήµερα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναµένει ότι τα φαινόµενα θα επεκταθούν νοτιότερα στη Στερεά Ελλάδα, στις παρυφές της Αθήνας και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

καιρόςΣοφία