Ελλάδα|18.12.2020 15:46

Έδρα Ποντιακών Σπουδών: Συνεργασία με την ομογένεια για την προώθηση της έρευνας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας με την ελληνική διασπορά ανά τον κόσμο, μέσω των ομογενειακών οργανώσεων και των πανεπιστημίων όπου εργάζονται ή φοιτούν ομογενείς, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας που επιχειρεί, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, η σχέση συνεργασίας θα είναι αμφίδρομη και το κέρδος διττό. Από τη μία πλευρά η Έδρα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία και άλλο υλικό που διαθέτει η ομογένεια, τα οποία θα τη βοηθήσουν στην έρευνά της. Aπό την άλλη οι ομογενείς θα μπορούν να ενημερώνονται εμπεριστατωμένα για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, αλλά και ασχοληθούν και οι ίδιοι με την έρευνα.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή και να δημιουργήσουμε σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας με την ελληνική διασπορά, μέσω των ομογενειακών οργανώσεων και των πανεπιστημίων, στα οποία υπηρετούν ή φοιτούν Έλληνες της διασποράς. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και πρωτίστως οι περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου υπάρχουν πολλές ενεργές κοινότητες Ποντίων, στις οποίες μπορεί να υπάρχουν άτομα που διαθέτουν σημαντικό αρχειακό υλικό, που μπορεί να μας βοηθήσει στην έρευνά μας. Εκτός, όμως, από τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σχέσεις μπορούν να δημιουργηθούν και με ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων περιοχών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηκυριακίδης.

Οι διαλέξεις για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

Στο πλαίσιο αυτής της σχεδιαζόμενης συνεργασίας αλλά και της γενικότερης προσπάθειας εξωστρέφειας που επιχειρεί η Έδρα, τόσο στις ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού όσο και στην ελληνική κοινωνία, περιλαμβάνεται και η σειρά των τεσσάρων διαλέξεων για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, που ετοίμασε η επιστημονική ομάδα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

«Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, προσπαθούμε η Έδρα να παραμείνει ενεργή με κάθε τρόπο και βέβαια χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία. Βέβαια, η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανέναν τρόπο, ωστόσο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας ετοιμάσαμε τέσσερις βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, στις οποίες με τρόπο εύληπτο, κατανοητό και απλό, αλλά όχι απλοϊκό, παρουσιάζουμε μία ιστορική αναδρομή της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου. Στα αρχαία, τα βυζαντινά, τα οθωμανικά και τα πιο σύγχρονα χρόνια μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κίνημα των Νεότουρκων και τις συνέπειές του στον ελληνισμό του Πόντου και βέβαια στη γενοκτονική πολιτική που ακολούθησε ο Μουσταφά Κεμάλ», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηκυριακίδης.

Κατά τον ίδιο οι τέσσερις διαλέξεις αποτελούν ένα άνοιγμα στην κοινωνία, αφού μπορεί να τις παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε μέσω του διαδικτύου. Τις διαλέξεις δίνουν ο κ. Χατζηκυριακίδης και ο διδακτωρ Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Θεοδόσης Κυριακίδης. Οι διαλέξεις είναι εμπλουτισμένες με την προβολή βίντεο, φωτογραφιών και χαρτών σχετικά με τα αναφερόμενα.

Προκειμένου οι διαλέξεις να γίνουν ευκολότερα κατανοητές από τους Έλληνες της διασποράς, η επιστημονική ομάδα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών σχεδιάζει τη μεταγλώτισσή τους σε διάφορες γλώσσες και κυρίως στα αγγλικά και τα ρώσικα. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις της επιστημονικής ομάδας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, μπορούν να το κάνουν στους εξής συνδέσμους:

ομογένειαΈδρα Ποντιακών ΣπουδώνΑΠΘΠόντος