Ελλάδα|18.12.2020 18:19

Ολοταχώς για lockdown τύπου Δυτικής Αττικής σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Σιάτιστα

Newsroom

Το lockdown τύπου Δυτικής Αττικής φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και για την Κοζάνη και για την Πτολεμαΐδα και για τη Σιάτιστα. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει ακόμη σκληρότερα μέτρα σε Κοζάνη, Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα, βλέποντας ότι τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειώνονται. 

Οι πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις για τα σκληρότερα μέτρα ακόμη και αν δεν γίνουν σήμερα, η απόφαση έχει «κλειδώσει». Οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα και εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφασή του, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο περιορισμός της διασποράς των κρουσμάτων από κορονοϊό.  

Μόλις χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Κοζάνη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό και είχε προειδοποιήσει ότι θα ληφθεί κάθε μέτρο, προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην ανακοίνωση στις 18:00 αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Σε κλοιό η Δυτική Αττική

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στο lockdown, καθώς όπως ανέφερε την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, «η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά».

Από νωρίς σήμερα το πρωί της Παρασκευής στην Ελευσίνα αστυνομικοί κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού. Ειδικότερα, έχουν στηθεί μπλόκα στις εισόδους της Ελευσίνας και ελέγχονται όλα τα οχήματα αλλά και όλοι όσοι επιβαίνουν σε μέσα μεταφοράς και κατευθύνονται στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, έλεγχοι γίνονται στο κέντρο της πόλης σε κατοίκους που μετακινούνται. Συνολικά από νωρίς το πρωί έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 20 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή μετακίνησης, αλλαγή νομού χωρίς άδεις και υπεράριθμους σε οχήματα ενώ έγιναν και προσαγωγές Ρομά (τουλάχιστον 6) που δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Τα 11 μέτρα που ισχύουν στη Δυτική Αττική 

Σκληρό lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τρεις περιοχές στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα. Στα πιο σκληρά μέτρα για να περιοριστεί ο κορονοϊός στις συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Απαγορεύεται το click away
  2. Επιτρέπονται μόνον οι κηδείες
  3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 εξαιρουμένων των εργαζομένων (σ.σ. οι οποίοι θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη).
  4. Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα μανικιούρ, πεντικιούρ 
  5. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε σε εργαζομένους οίκων ευγηρίας
  6. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των περιοχών αυτών
  7. Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
  8. Δωρεάν μάσκες.
  9. Απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε ειδικές δομές
  10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
  11. Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

ΚορονοϊόςΠτολεμαΐδαΔυτική ΑττικήΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΚοζάνηlockdownΣιάτισταΝίκος Χαρδαλιάς