Ελλάδα|19.12.2020 08:17

Κορονοϊός: Βήμα - βήμα η διαδικασία για τα δωρεάν τεστ - Χωρίς sms στο 13033

Newsroom

Τη διενέργεια 12.000 τυχαίων rapid tests σε ημερήσια βάση, για τη λεπτομερή παρακολούθηση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από το βράδυ της Δευτέρας. Το πρόγραμμα των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η καταβολή τιμήματος.

Η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, στις 28 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία 386 σημείων ελέγχου, εκ των οποίων:

  • 278 σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας
  • 98 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
  • 10 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ

Θα αποστέλλεται αρχικά ένα SMS με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η λήψη του αιτήματος, στη συνέχεια ένα δεύτερο με το οποίο θα γίνεται ενημέρωση για το εάν έγινε δεκτό το αίτημα και ένα τρίτο, με τον χώρο και τον χρόνο στον οποίο θα διενεργείται η εξέταση.

Κατά τη διάρκεια του lockdown το SMS με το ραντεβού επιτρέπει τη μετακίνηση. Το SMS με το ραντεβού δικαιολογεί 3ωρη αποχή από την εργασία.

Οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης.

Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν δεύτερο SMS με την ώρα και τη μέρα του ραντεβού, όπως και τη διεύθυνση του κοντινότερου διαθέσιμου σημείου εξέτασης.

τεστΚορονοϊόςSMS 13033rapid test