Ελλάδα|20.12.2020 23:26

Μετάλλαξη κορονοϊού: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο

Newsroom

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή εφιστούν οι λοιμωξιολόγοι για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό τις τελευταίες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως το εμβόλιο που αναμένεται στην Ελλάδα θα καλύπτει τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε, 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Facebook ότι ακόμη κι αν ο κορονοϊός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. «Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν με το νέο στέλεχος αλλάζει η συμπεριφορά του κορονοϊού. «Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», υποστηρίζει

Γώγος: Ποια θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη

Προσοχή μέχρι να υπάρξουν αναλυτικά δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορονοϊού συνέστησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Γώγος εξήγησε τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σκεπτικός για την μετάλλαξη - Έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο

Ψυχραιμία συνέστησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Μάλιστα σημείωσε ότι ο ίδιος είναι σκεπτικός για την επίδραση της νέας μετάλλαξης και ότι αυτή «έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική» 

Συγκεκριμένα ο Γκίκας Μαγιορκίνης έγραψε: « Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα "καμπανάκια" λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει».

Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του ιού δεν επηρεάζει το εμβόλιο

Ο Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας  στο Open TV και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάννη την Κυριακή (20/12), τόνισε ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση κατά του κορονοϊού.

εμβόλιοΗλίας ΜόσιαλοςΓκίκας ΜαγιορκίνηςλοιμωξιολόγοιΘάνος ΔημόπουλοςΧαράλαμπος ΓώγοςΜεγάλη ΒρετανίαμετάλλαξηΚορονοϊός