Ελλάδα|04.01.2019 17:29

Η ΔΕΗ καλεί σε συνάντηση τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ

Newsroom

Η διοίκηση της ΔΕΗ κάλεσε σε συνάντηση την προσεχή Δευτέρα 7 Ιανουαρίου την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των όρων που θέτει η ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας είναι και η εγγυημένη πληρωμή για την ακριβή ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει στη ΛΑΡΚΟ.

Η ΔΕΗ, μετά τη Χαλυβουργική, έχει δώσει παράταση ως τις 11 Ιανουαρίου στην ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ, για να υπάρξει λύση στην εξόφληση των χρεών της εταιρείας, τα οποία ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Για αυτά τα παλιά χρέη δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν μπορεί η «κρατική» επιχείρηση (στην οποία μετοχές έχει και η ίδια η ΔΕΗ) να πληρώνει τις τρέχουσες δαπάνες ηλεκτροδότησης. Κι αυτό όμως δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το θέμα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι η παράταση δόθηκε «με πνεύμα καλής θέλησης», αν και σημειώνει ότι « οι προτάσεις της ΛΑΡΚΟ μέχρι στιγμής ουδόλως ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, όπως η πλήρης εξόφληση των τρεχουσών μηνιαίων καταναλώσεων με τις απαραίτητες εγγυήσεις».

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ είχε σημειώσει ότι η επιχείρηση «θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος». 

Το σχέδιο που είχε προτείνει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης συνίστανται στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, την προς τα κάτω προσαρμογή του επιπέδου παραγωγής από την ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι (αφού όσο πιο πολύ παράγει σήμερα η ΛΑΡΚΟ τόσο περισσότερο "μπαίνει μέσα") και τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Παρόλα αυτά, είναι αμφίβολο εάν η ΛΑΡΚΟ θα μπορεί και μετά από αυτές τις κινήσεις να πληρώνει την τρέχουσα κατανάλωσή της. Με τις τιμές νικελίου πολύ χαμηλά, η ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα δεν κάλυπτε παρά ένα μικρό ποσοστό, περί το 40%, της αξίας των τρεχουσών καταναλώσεων. Σήμερα το νικέλιο, το παραγόμενο δηλαδή από τη ΛΑΡΚΟ προϊόν, κινείται σε χαμηλές τιμές, περί τα 9.000 ευρώ τον τόνο, όταν το κόστος της επιχείρησης είναι 13.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΕΝ για να εισπράξει η ΛΑΡΚΟ και ένα ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τους Διαχειριστές (για διακοψιμότητα κ.λπ.) έτσι ώστε και αυτό το ποσόν να δοθεί στη ΔΕΗ ως άμεση οικονομική ρευστότητα.

Σε επικοινωνία που είχε πραγματοποιήσει το ethnos.gr με τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ο συμβιβασμός που προκρίνεται προβλέπει τη μείωση του κόστους παραγωγής της εταιρείας, ώστε να πληρώνονται τα τρέχοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ. Αυτό, που σύμφωνα με τους ίδιους, θα προκαλέσει μειώσεις στους μισθούς και το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, καταγγέλουν ότι η μείωση της παραγωγής θα διώξει τους παραδοσιακούς, μεγάλους πελάτες της ΛΑΡΚΟ ενώ κάνουν λόγο για σκανδαλώδη τιμολόγια της ΔΕΗ τα οποία χρέωσαν στην εταιρεία οι παλαιότερες διοικήσεις.

«Τη διετία 2006-2008 έφτιαξαν ένα τιμολόγιο ‘ταφόπλακα’ για την ΛΑΡΚΟ στο οποίο πληρώναμε 72 ευρώ την MW/h. Κάποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση στην εταιρεία και αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά σήμερα βάζουν εμάς να πληρώσουμε το ‘μάρμαρο’. Τα αντίμετρα είναι η μείωση της παραγωγής για να μην έχουμε πολλή ενέργεια. Αυτό σημαίνει για εμάς πολλά πράγματα. Αν μειωθεί η παραγωγή, εκτός από τη μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους, μπορεί να χάσουμε και τους παραδοσιακούς πελάτες που έχουμε αυτή τη στιγμή στην ΛΑΡΚΟ», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας πως όλοι στην εταιρεία γνώριζαν ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

ΛΑΡΚΟσυνάντησηΔΕΗ