Ελλάδα|04.01.2019 21:13

Καιρός: Μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η εθνική Αθηνών - Λαμίας

Newsroom

Μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από τον Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού, ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται. Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

T

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες. Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα δείχνουν πως το κύμα κακοκαιρίας μεταφέρεται προς την Βοιωτία.

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν νωρίτερα τρία άτομα όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα το οποίο επέβαιναν στην περιοχή Λύχνο Λαμίας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο πυροσβέστες με ένα όχημα. 

Ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας για προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών

Φθιώτιδα:

  • Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ), από 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), έως 242,079 χ/θ (κόμβος Ραχών).
  • Στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών – Ιτέας, από 1 χ/θ έως 22,600 χ/θ.
  • Στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από 20 χ/θ έως 64,7 χ/θ, όπου υφίσταται απογόρευση και της κίνησης των λεωφορείων.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Λάρισας, από 1 χ/θ έως 54 χ/θ, όπου υφίσταται απογόρευση και της κίνησης των λεωφορείων.

Βοιωτία:

  • Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ), από 67,500 χ/θ (κόμβος Σχηματαρίου), έως 121,250 χ/θ, (κόμβος Μαρτίνου).
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Λιβαδειάς, από 67 χ/θ έως 93 χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 1 χ/θ έως 39 χ/θ. Επιπλέον η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας Βοιωτίας – Επταλόφου Φωκίδας, από 1 χ/θ έως 17 χ/θ. Επιπλέον η κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιπρόσθετα, για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Φθιώτιδα:

Στις περιοχές που υφίστανται απογορεύσεις βαρέων οχημάτων & λεωφορείων, καθώς και σε διάφορες περιοχές του Επαρχιακού Ορεινού δικτύου του Νομού.

Βοιωτία:

Στο Επαρχιακό Ορεινό δικτύου του Νομού (Επαρχιακές οδοί Αναλήψεως – Κυριακίου - Αγίας Άννας και περιοχής Δερβενοχωρίων).

Εύβοια:

Στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο του Νομού και συγκεκριμένα στην Κάρυστο (θέση Πόρτο Λάφια), στη Λίμνη (Ροβιών-Μαρουλίου & Κερασιάς-Δρυμώνα), στην Ιστιαία (Βουτά-Κοκκινομηλιάς-Μηλιές & Βουτά-Λίμνης), στις Διρφύες – Μεσσαπίες (Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας & Στενής – Στροπώνων), στην Κύμη (Κύμης – Μετοχίου), καθώς και στην Ερέτρια (Γυμνού – Σέττας & Ερέτριας – Θεολόγου). Επιπλέον, στην 9 χ/θ της Επαρχιακής Οδού Λουτρών Αιδηψού – Λίμνης (Περιοχή Ήλια), έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ευρυτανία:

Σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Καρπενησίου & Αγράφων (από όρια Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας έως όρια Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας). Επιπλέον η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί στις Επαρχιακές οδούς Δομνίστας - Μεσοκώμης, Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου (35 χ/θ έως 45 χ/θ - θέση Αραποκέφαλα), Καρπενησίου - Καρδίτσας (35 χ/θ έως 40 χ/θ - θέση Ζαχαράκη), Καρπενησίου - Φουρνά (12 χ/θ έως 22 χ/θ - θέση Βράχος) & Σαρκίνης - Καταβόθρας, ενώ οι οικισμοί Καταβόθρα και Μεσοκώμη του Δήμου Καρπενησίου, έχουν αποκλειστεί.

Φωκίδα:

  • Στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών – Άμφισσας, από 22,600 χ/θ έως 58 χ/θ.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου-Λιδορικίου, από 30 χ/θ έως την θέση Χάνι Ρερέση.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Άμφισσας-Λιδορικίου, από 23 χ/θ έως 35 χ/θ.
  • Στο Επαρχιακό Ορεινό οδικό δίκτυο του Νομού

Θεσσαλία: Οδηγίες για την κυκλοφορία των οχημάτων

Συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση στη Δυτική Θεσσαλία, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. Την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων ισχύουν:

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  1. Ε.Ο. Τρικάλων - 'Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
  2. Ε.Ο. Τρικάλων - Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) - έως όρια νομού Γρεβενών
  3. Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)
  4. Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης
  5. Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων
  6. Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας ισχύουν:

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  1. Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 4ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Δ/ση Μπαλάνου έως Τ.Κ. Κερασιάς)
  2. Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)
  3. Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)
  4. Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα
  5. Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 29ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού 'Αρτας)
  6. Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 4ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)
  7. Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Διακοπές ρεύματος στη Μαγνησία

Πολλές βλάβες στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στο νομό Μαγνησίας από την κακοκαιρία, με αποτέλεσμα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν «μάχη» με τον χρόνο και τον χιονιά για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο Δήμο Ν. Πηλίου και στην Τσαγκαράδα, όπως και στην περιοχή του Αλμυρού, όπου υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες σε ορεινά χωριά που αντιμετωπίζονται.

Ακόμη, υπό έλεγχο βρίσκονται οι εκατοντάδες βλάβες που υπήρχαν στο Βόλο και περιφερειακά, με αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι χωρίς ρεύμα να παραμένουν η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση της κυκλοφορίας για φορτηγά 

Έντονη χιονόπτωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη χιονίζει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των φορτηγών βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών ισχύει μέχρι το Σάββατο και ώρα 15:30.

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία καθώς και τα φορτηγά βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία τους θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Πιερία

Την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας.

Νωρίτερα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ασφαλές σημείο τεσσάρων ατόμων, στην περιοχή Παλαιός Παντελεήμονας. Επιχείρησαν δύο πυροσβέστες με ένα όχημα. 

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες ότι περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού και συμβουλεύει τους κατοίκους του νομού να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σέρρες: Επιβεβλημένη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Τα οδικά σημεία στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, γνωστοποίησε με σχετική της ανακοίνωση η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών. Αυτά είναι τα εξής:

  • από το 21 έως το 27 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου - Καρυδοχωρίου,
  • στην επαρχιακή οδό Σερρών - Βροντού,
  • από το 13 έως το 18 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά,
  • στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας - Αηδονοχωρίου,
  • στην επαρχιακή οδό Θερμών - Λαγκαδίου,
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης από το Καλόκαστρο έως τα όρια με Νομό Θεσσαλονίκης και
  • από το 37 έως το 53 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Γέφυρας Πετριτσίου

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή της, η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας προς τις επιχειρήσεις για την κακοκαιρία

«Οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, με αφορμή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

«Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν. Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης, λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών. Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. καρδιοπαθείς.

Ειδικότερα, για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό, πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών, λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας. Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα, κ.λπ.) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας, σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

εθνική οδόςχιόνιαΛαμία