Ελλάδα|22.12.2020 13:54

Κορονοϊός: Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ασθενείς 1 στους 6 εργαζόμενους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε απολύτως οριακή κατάσταση λειτουργεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, αφού ένας στους έξι εργαζόμενους, οι 46 από τους 300, νοσεί από κορονοϊό ή βρίσκεται σε καραντίνα. Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν ασθενήσει και εξακολουθούν να βρίσκονται στα καθήκοντά τους, κινούνται στα όρια της ψυχολογικής και σωματικής αντοχής τους, αφού δεν μπορούν να λάβουν κανένα ρεπό, να πάρουν μια ολιγόωρη ανάσα, ώστε να ριχτούν με μεγαλύτερη δύναμη στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, Κώστα Ναζλή, όλα τα εξωτερικά ιατρεία έχουν κλείσει, ενώ την ίδια τύχη έχουν τις τελευταίες μέρες και τα χειρουργεία, αφού αντιμετωπίζονται μόνο υπερεπείγοντα περιστατικά. Αυτό συμβαίνει, διότι επιστρατεύονται γιατροί και νοσηλευτές από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, προκειμένου να ενισχυθεί η μονάδα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα άλλα τμήματα να αποδυναμώνονται. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε στην κλινική για κορονοϊό να υπάρχουν σε κάθε βάρδια τουλάχιστον ένας γιατρός και δυο νοσηλεύτριες για την περίθαλψη των ασθενών.

«Το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά μόνο Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύουμε οκτώ ασθενείς με κορονοϊο. Αναγκαστικά, όσοι πάσχουν από covid-19, βρίσκονται σε άλλον θάλαμο μεν, αλλά δίπλα σε θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με άλλες παθήσεις. Οι θάλαμοι βρίσκονται στον ίδιο όροφο και επικοινωνούν με τον ίδιο διάδρομο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουμε χαράξει στο πάτωμα μία κόκκινη γραμμή και μπαίνουν σε θαλάμους ασθενών με κορονοϊό μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Έτσι θα πάμε, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ναζλής.

Από τη Χειρουργική Κλινική η διασπορά

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, η διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου ξεκίνησε από τη Χειρουργική Κλινική. Πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό δύο ασθενείς σε αυτήν και αμέσως μετά ξεκίνησαν τα τεστ στο προσωπικό. Όμως, η διασπορά βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να αυξάνεται ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό εργαζομένων και πλέον οι ασθενείς να έχουν φτάσει τους 46. Μάλιστα, ένας από τους εργαζόμενους βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει ότι άλλοι δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου νοσηλεύονται στην Αλεξανδρούπολη στη μονάδα αρνητικής πίεσης, ενώ συνολικά στη Χειρουργκή Κλινική του Διδυμοτείχου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 νοσηλευόμενοι. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είχαν πάρει εξιτήριο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινωνία του Διδυμοτείχου. 

Κορονοϊόςνοσοκομείοασθενείς