Ελλάδα|22.12.2020 22:24

Aπαγόρευση μετακίνησης: Ρεβεγιόν το μεσημέρι με sms στο 13033 κι ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Newsroom

Ρεβεγιόν σε στενό οικογενειακό κύκλο, sms με κωδικό 6 στο 13033, απαγόρευση μετακίνησης και αυστηροί έλεγχοι από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ είναι όσα συνθέτουν την εικόνα που θα διαμορφωθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη χώρα μας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το διάστημα από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Θεοφάνεια, οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εξονυχιστικοί και όπως διαμηνύεται, θα ελέγχονται όσοι βρίσκονται στο δρόμο, μετά την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ. 

Αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, όλες οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται στο δρόμο, ενώ lockdown θα πραγματοποιηθεί και στις πλατείες, από τις οποίες οι δυνάμεις θα μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα που θα προτρέπουν τον κόσμο να μην μετακινείται άσκοπα.

Ψάχνουν διέξοδο στην επαρχία

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι και οι πολίτες που κάνουν απόπειρα να ταξιδέψουν προς την επαρχία την περίοδο των γιορτών. Οι υπάλληλοι των ΚΤΕΛ επισημαίνουν πως αν ο κόσμος έχει μαζί του όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για το ταξίδι, τότε όλα βαίνουν καλώς.

Στη Δυτική Αττική, εντωμεταξύ, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού είναι αυξημένα, όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση για την επέκταση ή μη του lockdown, που είναι σε ισχύ έως το Σάββατο. Η αύξηση κατά 63% των κρουσμάτων συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, εντείνει τον προβληματισμό. Από τα 1.834 θετικά δείγματα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, τα 585 εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο, τα  447 στη Φυλή -όπου δεν έχουν επιβληθεί επιπρόσθετα μέτρα- και τα 337 στην Ελευσίνα. Σήμερα στον Δήμο Ασπρόπυργου υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στον Δήμο Ελευσίνας 78 και στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 25.

Μιλώντας σχετικά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Παρακολουθούμε αναλυτικά και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση. Την Πέμπτη θα τεθούν σε γνώση των επιδημιολόγων μας για τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ως τα ξημερώματα της Παρασκευής».

«Καλούμε τους πολίτες αυτών των περιοχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο τα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση τους όσο το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίζουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ' όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ' εξαίρεση, είναι οι εξής: 

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι

Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τις εκκλησίες, την περίοδο των γιορτών, προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους  χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών. 

Κλειστά θα παραμείνουν και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων παραμονές κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κλείσουν δωμάτια και σουίτες στα ξενοδοχεία για να κάνουν ρεβεγιόν εν μέσω των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού. «Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν. Θα επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service). Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οργισμένη κι άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο μέτρο της κυβέρνησης. Οι ξενοδόχοι αντέδρασαν στην απόφαση αυτή και με μια μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρουν ότι δεν γίνεται να είναι κλειστά τα εστιατόριά τους όσο θα διαμένουν σε αυτά πελάτες.

SMS 13033ΠρωτοχρονιάlockdownρεβεγιόνΧριστούγεννααπαγόρευση μετακινήσεωνΚορονοϊός