Ελλάδα|25.12.2020 12:33

Κορονοϊός - ρεβεγιόν: «Αστακός» Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Σκέψεις για «λουκέτο» και στο μετρό

Μαρία Λιλιοπούλου

Φρένο σε κάθε προσπάθεια νυχτερινού ρεβεγιόν, άσκοπου συνωστισμού και κινητικότητας θα βάλει η Ελληνική Αστυνομία τις πλέον... «επικίνδυνες» ημέρες των εορτών, δηλαδή Χριστούγεννα και παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Η ημέρα θα ξεκινήσει παραμονή Χριστουγέννων χωρίς κάλαντα εφόσον αυτό απαγορεύτηκε και δεν προβλέπεται ούτε από τους κωδικούς μετακίνησης, όπως ξεκαθάρισε από τις 22 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Σφραγισμένες» για κάθε προσπάθεια άσκοπης εξόδου θα είναι οι Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς οι έλεγχοι των μετακινήσεων θα είναι σαρωτικοί. Μπορεί οι σταθμοί των διοδίων να παραμένουν ανοιχτοί, αλλά αυτό θα αφορά τις ελάχιστες απαραίτητες μετακινήσεις, καθώς θα υπάρχουν ενισχυμένα μπλόκα της Αστυνομίας στα διόδια, αλλά και σε σταθμούς ΚΤΕΛ και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, με τους αστυνομικούς να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο στις βεβαιώσεις μετακίνησης όσων βρεθούν στο δρόμο. Στόχος είναι η αποφυγή μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για τη μετακίνηση στα μεσημεριανά ολιγομελή ρεβεγιόν (τα βραδινά απαγορεύονται καθώς θα ισχύει κανονικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ), οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms στο 13033 με τον κωδικό 6 τόσο όταν πηγαίνουν προς το φιλικό σπίτι στο οποίο είναι καλεσμένοι, όσο και όταν επιστρέφουν από αυτό.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων και το σχέδιο αποτροπής συνωστισμού εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο αναστολής των δρομολογίων του μετρό πολύ νωρίτερα πιθανότατα και στις 6 το απόγευμα τις ημέρες αυτές, καθώς και το κλείσιμο σταθμών και κυρίως αυτού του Συντάγματος, καθώς η πλατεία λόγω του στολισμού της έγινε πόλος έλξης επισκεπτών τις τελευταίες ημέρες.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις αποκλεισμού ορισμένων κεντρικών αρτηριών της Αθήνας για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί τόσο μέσω της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας έως και 5.000 αστυνομικών την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο και μέσω των drones στην «απομόνωση» περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπςω η Δυτική Αττική.

Συνοπτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις γιορτές περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση των εξόδων των παιδιών για κάλαντα.

  • Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια αυστηρά με τη συμμετοχή έως 9 ατόμων από 2 οικογένειες μόνο το μεσημέρι καθώς ισχύει κανονικά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Συνιστάται μάλιστα οι δύο οικογένειες που θα περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα να περάσουν και την Πρωτοχρονιά χωρίς εναλλαγές.

  • Ισχύει κανονικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

  • Για τη μετακίνηση στις οικογενειακές συναθροίσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο κωδικός που θα πρέπει να αποστέλεται στο 13033 είναι 6.


lockdownΚορονοϊόςμέτραΧριστούγενναΠρωτοχρονιάαπαγόρευση κυκλοφορίας