Ελλάδα|24.12.2020 13:35

Μεγάλη Βρετανία - Εγκλωβισμένος Έλληνας φορτηγατζής στο ethnos.gr: 3 μέρες «ομηρία»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε μία ατέλειωτη ουρά σχεδόν τριών χιλιομέτρων, η οποία μειώνεται με το… σταγονόμετρο και έχοντας μπροστά του περίπου 2.000 φορτηγά, σε ένα παλιό αεροδρόμιο στη νότια Αγγλία, ο Τριαντάφυλλος Κεχαγιάς, ένας από τους εγκλωβισμένους φορτηγατζήδες στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της τελευταίας μετάλλαξης του κορονοϊού covid-19, περιμένει από την περασμένη Δευτέρα να φτάσει στο σημείο, όπου γίνονται τα rapid test και αν βγει αρνητικός να πάρει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του και την οικογένειά του, στην Ελλάδα.

Η υπομονή του έχει εξαντληθεί, αφού εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται στο ίδιο σημείο και όπως λέει, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανένας φορτηγατζής δεν έχει από κανέναν επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει, για το πότε θα τελειώσει αυτή η παράδοξη «ομηρία».

Οι συνθήκες διαβίωσης τριτοκοσμικές. Αυτήν τη στιγμή περίπου 8.000 - 10.000 φορτηγατζήδες από διάφορες χώρες περιμένουν στο συγκεκριμένο παλαιό αεροδρόμιο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πλυθούν, τρώγωντας ελάχιστα κάθε μέρα και όντες αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν περίπου χίλια άτομα την ίδια τουαλέτα...

«Η κατάσταση είναι δραματική και οι συνθήκες που βιώνουμε τριτοκοσμικές. Είμαι 37 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά και ποτέ μου δεν ξαναέζησα τέτοια κατάσταση, ούτε καν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπου υπήρχαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Είμαστε εδώ ξεχασμένοι από όλους, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν, για το τι θα γίνει με εμάς. Περιμένω από τη Δευτέρα εδώ, σε αυτό το παλαιό αεροδρόμιο, άπλυτος, τρώγωντας όλη την ημέρα ένα σάντουιτς κι ένα κεσεδάκι πατάτες, αφού αυτά μας δίνουν από μία καντίνα και χρησιμοποιώντας την ίδια τουαλέτα εγώ και άλλα χίλια άτομα», λέει με αγανάκτηση στο ethnos.gr ο κ. Κεχαγιάς.

Όπως αναφέρει, όπου κι αν γυρίσει το μάτι του γύρω του, βλέπει μόνο φορτηγά, τα οποία είναι παρατεταγμένα σε 17 ουρές ατέλειωτων χιλιομέτρων. Το ίδιο ατελείωτη είναι και η μοναξιά που βιώνει, αφού γύρω του υπάρχουν άτομα από διάφορες χώρες, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σημείο επικοινωνίας.

«Ποιος δε θέλει να κάνει οικογενειακά Χριστούγεννα;»

Τουλάχιστον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους εγκλωβισμένους φορτηγατζήδες, αφού οι κατά μέσο όρο 7 βαθμοί Κελσίου που δείχνει το θερμόμετρο καθημερινά, είναι ικανοποιητικοί γι’ αυτήν την εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το παρήγορο είναι ότι και ο ύπνος γίνεται σε αρκετά ζεστό περιβάλλον μέσα στο φορτηγό, αφού ο κ. Κεχαγιάς, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, φρόντισε να έχει μαζί του ένα καλοριφέρ.

Ωστόσο, αυτό που πονάει περισσότερο, είναι ότι θα κάνει Χριστούγεννα στο δρόμο, μακριά από την οικογένειά του και τους αγαπημένους του ανθρώπους. Μάλιστα, με βάση την ατέλειωτη και με βασανιστικά αργούς ρυθμούς μειούμενη ουρά των φορτηγών, πλέον εκφράζονται πολύ έντονοι φόβοι ότι στο δρόμο θα βγάλουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί και την Πρωτοχρονιά.

«Υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να περάσει με την οικογένειά του τις ημέρες των Χριστουγέννων; Είναι αυτονόητο ότι μου λείπει πολύ η οικογένειά μου στην Ελλάδα και ότι θα ήθελα να βρίσκομαι τώρα κοντά τους. Είχα προγραμματίσει να είμαι μαζί τους την ημέρα των Χριστουγέννων ή έστω να οδηγώ και να μειώνονται τα χιλιόμετρα, αλλά, δυστυχώς, εγκλωβίστηκα εδώ. Πλέον φοβάμαι ότι μπορεί να μην είμαι στην Ελλάδα ούτε την Πρωτοχρονιά. Με τρελαίνει ότι δεν έχω ενημέρωση για τίποτα και βλέπω ότι πολύ λίγοι φεύγουν καθημερινά. Πότε θα καταφέρουμε να φτάσουμε τόσοι άνθρωποι στο λιμάνι; Είμαι εδώ μόνος μου. Όλοι γύρω μου είναι ξένοι και δεν έχω με κανέναν να μιλήσω. Δεν ξέρω, αν σε κάποιο σημείο πίσω μου ή μπροστά μου υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι Έλληνες», λέει ο κ. Κεχαγιάς.

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αναμονή και η ταλαιπωρία για όσους φορτηγατζήδες βγουν θετικοί στον κορονοϊό από τα rapid tests, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτηγών – Αυτοκινητιστών Ελλάδος, Απόστολο Κενανίδη, θα πρέπει να φιλοξενηθούν τουλάχιστον για μία εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στη Μεγάλη Βρετανία.

«Είναι χιλιάδες τα αυτοκίνητα στο σημείο και κάποιοι Έλληνες συνάδελφοι βρίσκονται τέσσερις μέρες εγκλωβισμένοι εκεί, περιμένοντας να κάνουν rapid test. Κανένας δεν ξέρει, πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνουν εκεί. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι. Όσοι έχουν φτάσει τις τελευταίες 2-3 μέρες, φοβάμαι ότι θα κάνουν στο δρόμο και τη Πρωτοχρονιά», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κενανίδης.   

φορτηγατζήδεςφορτηγάεγκλωβισμένοιΜεγάλη Βρετανία