Ελλάδα|25.12.2020 08:24

Κορονοϊός: Λιγότερα κρούσματα, εμβόλιο και άρση lockdown - Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης

Newsroom

Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς γιορτάζονται εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω του lockdown για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και υπό την προειδοποίηση των λοιμωξιολόγων για αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Και μπορεί ελπίδα και αισιοδοξία να φέρνει η άφιξη του εμβολίου για τον κορονοϊό την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν από τις 27 Δεκεμβρίου, όμως, το lockdown πήρε παράταση σε Κοζάνη και Δυτική Αυττική.

Το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» είναι να μην καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο μετά την αυξημένη κίνηση στους δρόμους κατά τις τελευταίες ημέρες λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού. Ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε αυτοψία σε αποθήκη στην Καρδίτσα.

Αλλά και ο εμβολιασμός, αποτελεί άλλο ένα μεγάλο «στοίχημα». Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ιστορία της Ελλάδας, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, που έκανε αυτοψία σε αποθήκη στην Καρδίτσα. «Νομίζω όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία», την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου, φτάνουν στην χώρα μας οι πρώτες δόσεις εμβολίων από την εταιρεία Pfizer, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να φτάσουν συνολικά 4,7 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούνιο. Λίγες μέρες μετά, στις 6 Ιανουαρίου ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων θα συζητήσει την αίτηση για έγκριση της εταιρείας Moderna. Στη χώρα μας θα φτάσουν σταδιακά 1,8 εκατομμύρια δόσεις. Μέσα στον Ιανουάριο θα συζητηθεί το αίτημα της εταιρείας Astrazeneca, με την Ελλάδα να δικαιούται 7,1 εκατ δόσεις. Αναλυτικά τα εμβόλια και οι δόσεις:

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Από τη στιγμή που θα φθάσουν στη χώρα μας οι δόσεις των εμβολίων μέχρι να μεταφερθούν στις αποθήκες για να διανεμηθούν στη συνέχεια στα εμβολιαστικά κέντρα, θα βρίσκονται μέσα σε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ. Τα δρομολόγια θα είναι απόρρητα, τα φορτηγά θα συνοδεύονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΕΚΑΜ, ενώ θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση με ελικότερα και drones.

Ένα ακόμη στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Ήδη οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο σε ποσοστό 73%. Υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας στο Οpen TV, υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν πηγή της νόσου οι ίδιοι είναι σαν αυτοαναιρούνται. «Προτείνουμε στην κυβέρνηση να σκεφτεί, εφόσον προκύψουν προβλήματα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ιδιαίτερα αυτών της πρώτης γραμμής. Και υπάρχει το νομικό καθεστώς», δηλώνει ο ίδιος.

Πότε θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί το εμβόλιο

Μήνυμα για τη σημασία του εμβολίου θα στείλουν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Πρώτη θα κάνει το εμβόλιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γ.γ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα κάνει το εμβόλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Ακολουθούν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις 30 Δεκεμβρίου και η Φώφη Γεννηματά στις 4 Ιανουαρίου. Όλοι οι εμβολιασμοί των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ξεκίνησε η μεταφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό άκρα μυστικότητα

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση διεξάγεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer και BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται.

Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες μέλη της Ενωσης για την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.

ΚορονοϊόςεμβολιασμόςΧριστούγενναlockdownΠρωτοχρονιάεμβόλιο