Ελλάδα|26.12.2020 23:07

Κορονοϊός - Η αρχή του τέλους: Το εμβόλιο φέρνει σταδιακή άρση μέτρων

Newsroom

Όλη η ανθρωπότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο για τον κορονοϊό ώστε να επιστρέψει σταδιακά σε μια κανονικότητα. Στην Ελλάδα, λίγες ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό , αφού τα πρώτα 9.750 εμβόλια βρίσκονται ήδη στους ειδικούς χώρους αποθήκευσης. Η χώρα όμως παραμένει σε lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου και κυβέρνηση και ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση αν πρέπει ή όχι να συνεχιστεί το lockdown και κατά πόσο είναι εφικτή η σταδιακή άρση μέτρων.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισήμανε ότι «θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό» προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης». 

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον τόσο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσω του ethnos.gr, όσο και ο Θανάσης Εξαδάκτυλοςδεν τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, καθώς, όπως τονίζουν, αν αυτό συμβεί τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ο Α. Χατζάκης (καθηγητής επιδημολογίας του ΕΚΠΑ), μιλώντας σήμερα στο OPEN TV, υποστήριξε πως τα σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν καθόλου όλο αυτό το διάστημα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα σχολεία δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Πάντως, μιλώντας το Σάββατο στο OPEN TV ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και αν συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα (ήδη το ECDC έβγαλε νέο χάρτη που δείχνει την καλύτερη πορεία της χώρας μαςτα σχολεία είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν και άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε»

«Δύσκολο να γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση»

Για τα μέτρα περιορισμού και τα σενάρια για την άρση τους από τη νέα χρονιά, μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Τα μέτρα για την αγορά θα λειτουργήσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε στο MEGA, λέγοντας πως είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αναφερόμενος στην αγορά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως είναι σημαντικός ο τζίρος που προστέθηκε στα καταστήματα από το click away, μέτρο που, όπως είπε, «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα. «Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με εκείνον να παίρνει τις όποιες αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορονοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τα καταστήματα

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη.  Όσον αφορά στην εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε.

Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί 

Η μεγάλη ημέρα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασε. Σε πέντε Νοσοκομεία της Αττικής, «Ο Ευαγγελισμός», «Η Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, ξεκινούν αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί των υγειονομικών κατά της Covid-19.

Μια νοσηλεύτρια του Ευαγγελισμού θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα εμβολιαστεί συμβολικά, αλλά και ένας φιλοξενούμενος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Ευαγγελισμό. Θα ακολουθήσουν με λίγες ώρες διαφορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο νοσοκομείο Αττικόν θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια μέρα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί του γραμματέα του Μέρα25, Γιάνη Βαρουφάκη, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον οποίο οι γιατροί δεν επιτρέπουν ακόμη να εμβολιαστεί καθώς είχε νοσήσει πρόσφατα από κορονοϊό.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε τα εμβόλια βρίσκονται πλέον στην πατρίδα μας από χθες το βράδυ, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν οι αποστολές. Αύριο με σχέδιο και οργάνωση ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας έτσι ώστε να κερδίσουμε τη μάχη αυτή κατά της πανδημίας έτσι ώστε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», δήλωσε από το σημείο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους.

Προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Κορονοϊόςάνοιγμα σχολείωνlockdownPFIZERεμβόλιοπεριοριστικά μέτρα