Ελλάδα|29.12.2020 19:05

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν

Newsroom

Προτεραιότητα αποτελεί για τους ειδικούς αλλά και τις Αρχές το άνοιγμα των σχολείων. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «θα είναι από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν». 

«Παραμένουν υψηλή προτεραιότητα τα σχολεία. Καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά την καρδία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το ίδιο ζήτημα μίλησε και η Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η επαναλειτουργία των σχολείων δεν αποτελεί στόχο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και γενικότερα για την ψυχολογία και υγεία των παιδιών μας». Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών είπε: «Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικοί. Πρώτοι προτεραιότητα παραμένουν οι ευπαθείς ομάδες».

Tην ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργών. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πιθανότατα στη συνέχεια θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιτροπή πέρα από τις φωνές που υποστηρίζουν πως το πρώτο κουδούνι πρέπει να χτυπήσει στις 8 Ιανουαρίου, σενάριο, το οποίο φαίνεται να προκρίνεται, υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα των σχολείων και επιστροφή στα θρανία στις 11 Ιανουαρίου ή στις 18 Ιανουαρίου. 

Μαγιορκίνης: Σταδιακή υποχώρηση της πίεση στο σύστημα υγείας

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο, «13.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από τον κορονοϊό». Και όσον αφορά συγκεκριμένα για την Ελλάδα είπε πως «η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση», ωστόσο στάθηκε στο γεγονός πως τα πράγματα είναι ζόρικα όσον αφορά τις εντατικές.

Όπως υπογράμμισε, «το σύστημα υγείας απόσυμφορείται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που συμπιέστηκε». Και έστειλε το μήνυμα πως «δεν είμαστε σε φάση για κοινωνική χαλάρωση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη».

«Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά να είναι η ίδια που συναντήσαμε τις προηγούμενες ημέρες», προέτρεψε και κάλεσε τον κόσμο να τηρεί όλα τα μέτρα. «Στις ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα στις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική φούσκα», ανέφερε.

«Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία, όταν το ποσοστό που θα εμβολιαστεί ξεπεράσει το 30%», είπε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης. Ενώ κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες «να διατηρήσουν την υπομονή τους, η πανδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη».

ΚορονοϊόςσχολείαΓκίκας Μαγιορκίνηςεμβόλιο