Ελλάδα|30.12.2020 15:43

ΕΛΤΑ: Ταχύτερη και απλούστερη η αποστολή δεμάτων στο εξωτερικό

Newsroom

Μια νέα υπηρεσία που θα διευκολύνει την αποστολή δεμάτων στο εξωτερικό εγκαινιάζουν τα ΕΛΤΑ από τις αρχές της νέας χρονιάς. Μέσω της εφαρμογής ΕΛΤΑ Web labeling στο site των ΕΛΤΑ θα παρέχεται, στο εξής, η δυνατότητα προετοιμασίας όλων των συνοδευτικών εγγράφων και ετικετών που απαιτούνται για την αποστολή των δεμάτων προς το εξωτερικό.

Η διαδικασία είναι γρήγορη, απλή και διαθέσιμη 24ωρες/7 ημέρες την εβδομάδα στον υπολογιστή, το laptop, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, και τα βήματα είναι τα εξής:

  • Μπαίνετε στο site, www.elta.gr
  • Συμπληρώνετε και εκτυπώνετε τα συνοδευτικά έντυπα και τις ετικέτες (voucher αποστολών εξωτερικού)
  • Καταθέτετε το δέμα σας στο κοντινότερο ταχυδρομείο, σε λιγότερο χρόνο
  • Παρακολουθείτε την πορεία του αντικειμένου σας

Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής, οι πελάτες εξοικονομούν χρόνο καθώς αποφεύγουν την χρονοβόρα διαδικασία καταχώρησης/συμπλήρωσης των στοιχείων κατά την κατάθεση των αντικειμένων στις θυρίδες συναλλαγής. Παράλληλα μπορούν από τον χώρο τους να προετοιμάσουν τις αποστολές τους, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία στην εφαρμογή, να εκτυπώσουν τις ετικέτες και τα συνοδευτικά έντυπα ή, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν εκτυπωτή να σημειώσουν τους αριθμούς barcode για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση κατά την κατάθεση.

Η εφαρμογή είναι παραμετροποιημένη ώστε να επιλέγουν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες ανά χώρα για όλο τον κόσμο, ενώ καθοδηγεί πλήρως για τη σωστή δηιουργία των απαραίτητων και κατάλληλων εντύπων για τον εκτελωνισμό ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή ταλαιπωρία.

Τα ΕΛΤΑ προχώρησαν στην ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 τίθενται σε ισχύ νέοι διεθνείς Κανονισμοί που κάνουν πλέον υποχρεωτική τη μετάδοση ηλεκτρονικών πληροφοριών μεταξύ των Ταχυδρομικών Φορέων, για τελωνειακούς λόγους καθώς και για λόγους ασφαλείας. Η νέα αυτή διαδικασία ανταλλαγής εμπλουτισμένων πληροφοριών αφορά σε όλα τα αντικείμενα, αγαθά ή εμπορεύματα και όχι στην απλή αλληλογραφία/έγγραφα. Θα πρέπει, δε να επισημανθεί, ειδικά για την αποστολή σε χώρες εκτός ΕΕ, ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει η απαραίτητη αυτή σήμανση/πληροφορία – και δεν έχει διαβιβαστεί ηλεκτρονικά πριν την άφιξη του αντικειμένου στη χώρα προορισμού - τα αντικείμενα θα επιστρέφονται στον αποστολέα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με τις διαθέσιμες εφαρμογές και τις διαδικασίες εγκατάστασης αυτών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα 800 11 82 000, 212 0000 800 και infosales@elta-net.gr

ΕΛΤΑδέματα