Ελλάδα|05.01.2019 14:39

Βόρεια Ελλάδα: Τα χιόνια λιώνουν-Οι πολικές θερμοκρασίες παραμένουν

Τίμος Φακαλής

Παραδομένη στο χιονιά είναι και το Σάββατο η Βόρεια Ελλάδα ενώ πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ήπειρο και την Θράκη. Όσο περνά η ώρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξασθενούν και η κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες ομαλοποιείται.

Κανονικά κυκλοφορούν και πάλι τα φορτηγά με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων στις εθνικές οδούς ενώ σταδιακά αποκαθίστανται τα δρομολόγια στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα. Καμία πτήση δεν πραγματοποιήθηκε από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης εξ αιτίας της χιονοθύελλας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (05/01).

Σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποχιονισμού του αεροδιαδρόμου γεγονός που «ίσως» επιτρέψει όπως είπε χαρακτηριστικά την πραγματοποίηση των απογευματινών και βραδινών πτήσεων.

Κοντά στο μηδέν κινείται η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ να επανακυκλοφορούν.  Εντωμεταξύ -12 έδειξε το θερμόμετρο στη Βωβούσα, -11 στην πόλη των Ιωαννίνων όσο και στην Αγία Κυριακή και το Πληκάτι το πρωί του Σαββάτου. Αλπικό τοπίο στην Κοζάνη με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμιο. Με τη θερμοκρασία λίγο μετά τις 9 το πρωί να κινείται μεταξύ -2 και -3 βαθμών Κελσίου “ξύπνησε” η Λάρισα το Σάββατο, στην πιο κρύα ημέρα του νέου χρόνου.

Συνθήκες χιονοθύελλας επικράτησαν το βράδυ της Παρασκευής σε Όλυμπο και Κίσσαβο με αποτέλεσμα ορεινές κοινότητες του νομού Λάρισας να καλυφθούν από μεγάλους όγκους χιονιού. Το χιόνι στο νομό Λάρισας ξεκινάει από 5 εκατοστά και φτάνει τα 80 εκατοστά και το 1 μέτρο σε κοινότητες όπως η Σπηλιά του Δ. Τεμπών, το Λιβάδι και το Σαραντάπορο του Δ. Ελασσόνας. 

Την ίδια ώρα συνολικά ο Δήμος Τρικκαίων έριξε 180 τόνους αλατιού και θα ρίξει άλλους 120 τόνους στους δρόμους των Τρικάλων και των χωριών του νομού.

Στα λευκά και σήμερα είναι ντυμένη η Δράμα και η Ροδόπη. Σταθερά αρκετά κάτω από το μηδέν είναι ο υδράργυρος στην πόλη της Φλώρινας με τον ποταμό Σακουλέβα να έχει παγώσει εδώ και μέρες.

Η αστυνομία απαγόρευσε από το πρωί του Σαββάτου την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Φλώρινας Καστοριάς  μέσω Βιτσίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.  

Στους 30 και πλέον πόντους έχει φτάσει το χιόνι σε πολλά σημεία στο νησί της Θάσου που χιονίζει ασταμάτητα από την Παρασκευή (04/01)  

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που δόθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι του Σαββάτου, αλυσίδες χρειάζονται:

Ιωάννινα

▪ Από το 70 έως το 105 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης (από Κόνιτσα μέχρι Πυρσόγιαννη)

▪στα επαρχιακά ορεινά οδικά δίκτυα του Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζίτσας, Πυρσόγιαννης & Πωγωνίου

▪ στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Άρτας

Άρτα

▪ όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

▪από το 67 έως το 76 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας - Τρικάλων

▪ στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου - Μικροσπηλιάς

▪ στην εθνική οδό Άρτας - Καρδίτσας ( από Καλεντίνη έως όρια με Καρδίτσα και από Καλεντίνη έως Πηγές)

▪ στην επαρχιακή οδό Διάσελλου - Σκουληκαριάς

▪στην επαρχιακή οδό Άρτας - Δαφνωτής

▪στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο του Νόμου Άρτας, όταν και όπου αυτό απαιτείται

Πρέβεζα

▪στην εθνική οδό Αρχαγγέλου - Νεράϊδας

▪στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου (από στρατόπεδο Φιλιππιάδας έως σήραγγα Κλεισούρας)

▪στην επαρχιακή οδό Λούρου - Σκιαδά

▪στην επαρχιακή οδό Θεσπρωτικού - Πολυστάφυλου

Θεσπρωτία

▪στην επαρχιακή οδό Λίστα - Λιά - Τσαμαντά

▪στην παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων (ύψος Πλακωτής έως Βροσίνα)

χιόνιαΒόρεια ΕλλάδαΉπειροςΘράκη