Ελλάδα|31.12.2020 13:22

Ραγκούσης στο ethnos.gr για το εμβόλιο της Pfizer: «Κερδίσαμε τη μάχη με το χρόνο»

Μαριάννα Γεωργαντή

O Ζαχαρίας Ραγκούσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas μίλησε στο ethnos.gr για το εμβόλιο της Pfizer που ήρθε και στη χώρα μας και αποτελεί τον Νο.1 σύμμαχο στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού. Ο κ. Ραγκούσης που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια στην φαρμακευτική βιομηχανία μίλησε για τη μάχη με το χρόνο που έδωσε η Pfizer για να κατασκευάσει το σκεύασμα κατά της Covid-19, ξεκαθάρισε ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους το εμβόλιο, δήλωσε ότι θα πρέπει να το εμπιστευθεί ο κόσμος καθώς είναι επαρκώς δοκιμασμένο, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα το κάνει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην παρουσία της Pfizer στην Ελλάδα, που φέτος κλείνει 60 χρόνια παρουσίας είπε ότι «σήμερα έχουμε κάθε λόγο να νοιώθουμε υπερήφανοι για το σκοπό μας, για την ελπίδα και τις λύσεις που παρέχει η επιστήμη μας, για την αξία που καταφέρνουμε να δημιουργούμε για την πατρίδα και για τους συνανθρώπους μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Είναι γνωστό πως η ανάπτυξη εμβολίων είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και συνήθως απαιτεί αρκετά χρόνια. Πως κατόρθωσε η Pfizer να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στη περίπτωση της COVID-19;

Σκοπός της Pfizer είναι «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Όντας αντιμέτωποι με τη νόσο COVID-19, το κάλεσμα αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ και έχουμε θέσει ως στόχο να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποιώντας το πλήρες εύρος και βάθος των πόρων μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.

Σε συνεργασία με την BioNTech, εργαστήκαμε με πρωτοφανείς ρυθμούς προκειμένου να αναπτύξουμε, να δοκιμάσουμε σε κλινικές μελέτες και να παράγουμε ένα υποψήφιο εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

Πίσω από αυτό το επίτευγμα, όμως, βρίσκεται ένα υψηλό απόθεμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Η Pfizer είναι μια καταξιωμένη, αξιόπιστη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής εμβολίων, η οποία προμηθεύει εμβόλια σε πάνω από 165 χώρες. Επί του παρόντος, η Pfizer παρασκευάζει πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ετησίως και είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αποστειρωμένων ενέσιμων προϊόντων παγκοσμίως, με παραγωγή πάνω από 1 δισ. αποστειρωμένων προϊόντων κάθε χρόνο.  

Δεν εγκυμονεί κινδύνους ωστόσο αυτή η σπουδή; Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε την παγκόσμια κοινότητα για την ασφάλεια του εμβολίου;

H διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 πραγματοποιήθηκε πράγματι με πρωτόγνωρη ταχύτητα, προκειμένου να βρεθεί λύση απέναντι στην πανδημία. Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή δεν έπαψε ποτέ να είναι η ταχύτητα της επιστήμης. 

H διατήρηση της υψηλής ποιότητας και των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης. Υλοποιούμε όλα τα κανονιστικά και επιχειρησιακά στάδια, όπως ακριβώς θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες σε όλες μας τις κλινικές μελέτες, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα στη διαδικασία ανάπτυξης. 

Τα δεδομένα που υποβάλλουμε στις ρυθμιστικές αρχές βασίζονται σε μια βασική μελέτη φάσης 3, που διεξήχθη σε περισσότερα από 150 κέντρα κλινικών μελετών στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, με τη συμμετοχή περίπου 44.000 εθελοντών.  

Η μέχρι τώρα έγκριση από σημαντικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, όπως ο FDA των ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και  η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο ανταποκρίνεται στις υψηλότερες προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. 

Και βέβαια, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού κάθε χώρας, έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. 

Ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής εμβολίων στην Ελλάδα; 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διάθεση του εμβολίου στις χώρες – μέλη,  άρα και στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει από την 24η Δεκεμβρίου, για την παράδοση των πρώτων δόσεων. Οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του 2021, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. 

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά τώρα, από την πλευρά της Πολιτείας, το σημαντικό έργο που αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Εμείς, θα είμαστε στη διάθεση τόσο των υγειονομικών αρχών, όσο και των επαγγελματιών υγείας, για να παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Πώς θα διασφαλίσετε τη έγκαιρη και ασφαλή παράδοση των εμβολίων; 

Έχουμε αναπτύξει λεπτομερή εφοδιαστικά πλάνα και εργαλεία για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματική μεταφορά, την αποθήκευση και τη συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας των εμβολίων. Η διανομή από εμάς έχει βασιστεί σε ένα ευέλικτο και έγκαιρο σύστημα, το οποίο θα αποστέλλει τα κατεψυγμένα φιαλίδια στο σημείο του εμβολιασμού. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει καινοτόμες πρακτικές συσκευασίας και αποθήκευσης, κατάλληλα προσαρμοσμένες για το φάσμα των χώρων, όπου πιστεύουμε ότι θα λάβουν χώρα οι εμβολιασμοί.

Ένα εμβόλιο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικό θέλει χρόνο. Αυτό αποτελεί πολυτέλεια με βάση τις συνθήκες που ζούμε. Εσείς, θα εμβολιάσετε την οικογένεια σας; 

Ναι, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου φυσικά και θα κάνουμε το εμβόλιο – όσο νωρίτερα γίνεται  σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα εφαρμόσει η Πολιτεία.

Το εμβόλιο έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα 95% στις μελέτες φάσης 3, που οδήγησαν στην έγκρισή του από τις μεγαλύτερες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. 

Όσον αφορά το χρόνο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: η διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 πραγματοποιήθηκε πράγματι με πρωτόγνωρη ταχύτητα, προκειμένου να βρεθεί λύση απέναντι στην πανδημία. Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή δεν έπαψε ποτέ να είναι η ταχύτητα της επιστήμης. 

Δεν παρεκκλίναμε ούτε στιγμή από τη δέσμευσή μας να θέτουμε πάντα την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων σε πρώτη προτεραιότητα. Συνεχίσαμε να συμμορφωνόμαστε με αυστηρά επιστημονικά και δεοντολογικά πρότυπα, όσον αφορά τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, αλλά και με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας στην παραγωγή. 

Υλοποιούμε όλα τα κανονιστικά και επιχειρησιακά στάδια, όπως ακριβώς θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες σε όλες μας τις κλινικές μελέτες, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα πρότυπα στη διαδικασία ανάπτυξης.

Και βεβαίως, συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας στους συμμετέχοντες στη μελέτη για επιπλέον δύο χρόνια και να δοκιμάζουμε το εμβόλιο έναντι επιπρόσθετων μεταλλάξεων, που ενδεχομένως να προκύψουν.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνων παρουσίας της Pfizer στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η επέτειος, μέσα στο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία; 

Πράγματι, κλείνουμε φέτος 60 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας στην Ελλάδα. Μια πορεία που συνδέθηκε με τη συμβολή μας στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων, μέσα από τη διάθεση πάνω από 100 φαρμάκων και εμβολίων, που έχουν αγγίξει θετικά τις ζωές χιλιάδων ασθενών. Μια πορεία που συνδέθηκε, επίσης, με την ενεργό συνεισφορά μας στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου, με την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καλές και δύσκολες στιγμές. 
Την ίδια αποστολή συνεχίσαμε να υπηρετούμε και στη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας έμπρακτα στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών του Συστήματος Υγείας, στηρίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Σήμερα έχουμε κάθε λόγο να νοιώθουμε υπερήφανοι για το σκοπό μας, για την ελπίδα και τις λύσεις που παρέχει η επιστήμη μας, για την αξία που καταφέρνουμε να δημιουργούμε για την πατρίδα και για τους συνανθρώπους μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ. Για να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του εμβολιασμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους επαγγελματίες υγείας. Για να συνεχίσουμε να φέρνουμε στους  Έλληνες ασθενείς καινοτόμες θεραπείες, που απαντούν σε ανεκπλήρωτες ανάγκες. Αλλά και για να στηρίξουμε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από σημαντικές επενδύσεις όπως το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και Τεχνολογίας που λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Υπηρεσιών που σχεδιάζεται. 

Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, με συνέπεια, με ευθύνη, με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και των ανθρώπων της.  

PFIZERεμβόλιοΖαχαρίας ΡαγκούσηςΚορονοϊός