Ελλάδα|07.01.2021 20:16

Άνοιγμα σχολείων: Λειτουργία δημοτικών - νηπιαγωγείων και στις κόκκινες περιοχές

Newsroom

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη (7/1) αποφάσισε να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε ειδικά για την περίπτωση των περιοχών που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown και για το κατά πόσο θα πρέπει να ανοίξουν σε αυτές τα σχολεία, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης, υπήρχαν τουλάχιστον 8 μέλη της επιτροπής που εξέφρασαν αντιρρήσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στη τηλεδιάσκεψη μετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την επιθυμία του υπουργείου να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα υπήρχε το «ναι» της επιτροπής. 

Σήμερα, σε καθεστώς αυστηρού lockdown είναι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι ΕορδαίαςΚοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, η Νέδα, Αγιοχωρίου και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας στην Κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμο Μακρακώμης, της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης , η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Παράλληλα, η επιτροπή συζήτησε και το θέμα των ελέγχων στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αύριο Παρασκευή με αντικείμενο το άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο click away

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του είχε βάλει τέλος στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μήνα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε: «Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των ΝηπιαγωγείωνΔημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη 7/1.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε η γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. καλείται να προσέλθει αύριο Παρασκευή στα σχολεία που υπηρετεί, ώστε να αναδιοργανωθεί α) το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειάζεται, β) να εξεταστεί η δυνατότητα διαφοροποιημένης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, γ) και να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες αντιστοίχως.

Σημειώνεται επίσης ότι στα σχολεία αυτά δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση την Παρασκευή, εν αντιθέσει με τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα υλοποιήσουν κανονικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αύριο οι εκπαιδευτικοί που θα πάνε στα σχολεία τους θα αποφασίσουν εάν υπάρχει λόγος αλλά και η δυνατότητα διαφοροποιημένης ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και ταυτόχρονα να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς ώστε να μην καταφθάσουν όλοι μαζί στις σχολικές μονάδες την ίδια ώρα και προκληθεί συνωστισμός.

Πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε αναφερόμενη και στα σχολεία ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία τότε δεν θα ανοίξουν. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πώς κάνουν δωρεάν τεστ covid εκπαιδευτικοί και μαθητές

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Πέμπτη, 7 Ιανουρίου, η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν τεστ κορονοϊού, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) στις 11 Ιανουαρίου. Mάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επισκεφθούν την ιστοσελίδα edu.testing.gov.gr και να ακολουθήσουν τα βήματα συμπλήρωσης της αίτησης.

Η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών θα γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική), ενώ στόχος των τεστ είναι να γίνει μία πιο αναλυτική εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης: «Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούμε τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους μαθητές άνω των 16 ετών να συμβάλουν σε μια ακόμα πτυχή της κοινής προσπάθειας, η οποία αφορά την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Πώς επαναλειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί. Συγκεκριμένα η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Οι οδηγίες για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

  1. Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  2. Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  3. Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  4. Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Με ποιο SMS στο 13033 πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο

Ετσι, αντίστροφη μέτρηση, εκτός απροόπτου, για το άνοιγμα του των Δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείωνπαιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει ξεκινήσει και οι γονείς πρέπει να προετοιμάζονται για τον τρόπο μετακίνησης τους από και προς τα σχολεία. Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Πώς θα πηγαίνω λοιπόν τα παιδιά στο σχολείο;

  • Επιλογή 4 στο sms 13033
  • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση
άνοιγμα σχολείων