Ελλάδα|09.01.2021 16:07

Άνοιγμα σχολείων: Μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Μείωση ύλης για πανελλήνιες

Newsroom

Ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα, επιστρέφουν στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την Covid-19.

Η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για:

  • διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
  • χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  • όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.

Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο είναι ο εξής:

  • Επιλογή 4 στο sms 13033
  • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Τι ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου:

Μείωση ύλης κατά 25% για τις πανελλήνιες

Με μειωμένη ύλη θα πάνε φέτος στις πανελλήνιες εξετάσεις οι μαθητές της Γ' λυκείου, αλλά και με νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση της ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021, καθώς λόγω της πανδημίας δεν γίνονται δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία.

Ολοι οι υποψήφιοι (φετινοί και παλαιότερων ετών) θα εξεταστούν στην φετινή ύλη με τις περικοπές που ανακοινώθηκαν. Η υπουργός κ. Κεραμέως, αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση. Η περικοπή της ύλης για φέτος είναι το ευχάριστο νέο για τους περίπου 100.000 υποψήφιους οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές αλλά το νέο σύστημα εισαγωγής ήδη έχει προβληματίσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς καθώς ανακοινώθηκε εν μέσω πανδημίας και χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικές αλλαγές.

Οι δύο βασικές αλλαγές (οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές επίσημα, ούτε έχουν νομοθετηθεί) αφορούν στη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα η οποία θα διαμορφώνεται α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από ένα συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μ.ο των υποψηφίων. Το ποσοστό αυτό θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού που θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα δηλώνουν έναν περιορισμένο αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο. Στη δεύτερη φάση ανακοινώνονται οι «επιτυχόντες» και όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση. Οι δυο αυτές αλλαγές μαζί με το "ψαλίδισμα" που θα έρθει σε πανεπιστημιακά τμήματα θα επιφέρουν και μείωση στον αριθμό των εισακτέων για φέτος και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Προβληματίζει τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων

Τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που, όπως είπε, θα σημάνει το μπλοκάρισμα του ΕΣΥ

Ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλη του τηλεοπτική συνέντευξη εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα των σχολείων «καλώς δεν έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου». «Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, θα ήταν προτιμότερο και πιο ασφαλές. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, αλλά επιδημιολογικά θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξει το λιανεμπόριο» ανέφερε.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σημασία έχει με ποιον τρόπο θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Όσον αφορά στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Γ' λυκείου είναι μια διαφορετική περίπτωση και θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο, αλλά το Γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου θα έπρεπε να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αν ανοίξουν και αυτά , στο τέλος του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα γιατί θα έχει φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας».

Παρασκευής: Αν δούμε αρνητικά αποτελέσματα θα πάμε σε διορθωτικά μέτρα για τα σχολεία

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής έδωσε την εκτίμησή του για την εξέλιξη του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα αλλά και στα μέτρα για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να μειώνεται, όπως και οι διασωληνωμένοι. Αλλά θέλουμε να μειωθεί κι άλλο», είπε ενώ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν χαλαρώσουμε ή γίνει άρση των μέτρων. Όσον αφορά τα αποτελέσματα μετά τις γιορτές, ανέφερε ότι η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη την επόμενη εβδομάδα.

Για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι άνοιξαν μόνο οι συγκεκριμένες βαθμίδες για να μην υπάρξει αυξημένη κινητικότητα και αυξηθεί το ιικό φορτίο. «Αν δούμε σε  μια εβδομάδα ότι φορτίο ανέβηκε λόγω γιορτών θα πάρουμε νέα μέτρα», υπογράμμισε.

«Την άλλη εβδομάδα θα εξετάσουμε το άνοιγμα της Γ' Λυκείου και αν το φορτίο δεν είναι επιβαρυμένο θα το σκεφτούμε», είπε. Την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με πιθανότερο σενάριο να λειτουργήσει στις 18 Ιανουαρίου, με τη μέθοδο του click away και ανάλογα με τα στοιχεία, αφού ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι από τους πιο δύσκολους μήνες., ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή ίσως ανοίξει μόνο μια κατηγορία του λιανεμπορίου.

άνοιγμα σχολείωνΚορονοϊόςπανελλαδικέςσχολείαπανελλήνιεςlockdownεκπαιδευτικοίμαθητές