Ελλάδα|13.01.2021 15:08

Συναγερμός στον Εβρο: Αναμένονται τεράστιες ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον Έβρο, αφού μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλογκραντ από τους Βούλγαρους, μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες αναμένεται να φτάσουν τεράστιες ποσότητες νερού αρχικά στον παραπόταμο του Έβρου, Άρδα και στη συνέχεια στον κύριο ποταμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. 

Αυτήν τη στιγμή ο Έβρος βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε επιφυλακή. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, έχει υποχωρήσει το ανάχωμα στο ύψος του Τυχερού και έχουν σημειωθεί τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο, ο μεγάλος ο κίνδυνος είναι οι ποσότητες νερού που αναμένονται τις επόμενες ώρες από τη Βουλγαρία. 

Την ίδια στιγμή το ύψος του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο οποίος διασχίζει το Δήμο Διδυμοτείχου, έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού. Το ποτάμι έχει υπερχειλίσει και πλημμυρίσει καλλιέργειες στο ύψος της γέφυρας των Βρυσικών, όμως, η εντονότερη ανησυχία εντοπίζεται λίγο έξω από την πόλη του Διδυμοτείχου. Εκεί το ύψος του νερού αυτήν τη στιγμή φτάνει στα εφτά μέτρα, με το όριο του συναγερμού να βρίσκεται στα 6,80 μέτρα.

Έρχονται δύσκολες ώρες

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τις επόμενες 48 ώρες θα επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία στον Έβρο, αφού ήδη διοχετεύτηκαν στο ποτάμι μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαήλογκραντ, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο ελληνικό έδαφος όχι νωρίτερα από το πρωί της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.

«Σχεδόν πάντα ο ποταμός Έβρος πλημμυρίζει, όταν ανοίγουν οι Βούλγαροι το φράγμα του Ιβαήλογκραντ. Το παρακολουθούμε και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε εικόνα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία, αφού η κατάσταση φαίνεται ότι θα φτάσει στα όρια της επικινδυνότητας. Από τη χθεσινή βροχή το ανάχωμα έσπασε στο ύψος του Τυχερού, αλλά δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές», λέει ο κ. Πέτροβιτς.

Για έντονη ανησυχία μέσα στις επόμενες 20 ώρες έκανε λόγο στο ethnos.gr και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, περιοχή που πλημμυρίζει πρώτη, όταν φτάνουν στο ελληνικό έδαφος μεγάλες ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία.

«Αυτήν τη στιγμή ο Έβρος βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό. Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού ήδη υπερχείλισε το φράγμα του ποταμού στη Βουλγαρία. Περιμένουμε μεγάλες ποσότητες νερού και θεωρείται πολύ πιθανή η εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει από την περιοχή μας, αφού πρώτος πλημμυρίζει ο Άρδας, ο οποίος είναι παραπόταμος του Έβρου», λέει ο κ. Μαυρίδης.
Πέρασε τα όρια συναγερμού ο Ερυθροπόταμος

Πλημμυρισμένος είναι από το βράδυ της Τρίτης ο Ερυθροπόταμος και το νερό σκέπασε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή της γέφυρας των Βρυσικών, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην κοίτη του λίγο έξω από το Διδυμότειχο, αφού το ύψος του νερού φτάνει αυτή τη στιγμή τα εφτά μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα.

«Από την Τρίτη μεγάλες ποσότητες νερού μπήκαν στο ελληνικό έδαφος από τη Βουλγαρία, πέρασαν από τις περιοχές του Δερείου και των Μεταξάδων, πλημμύρισαν καλλιέργειες στη γέφυρα των Βρυσικών και τώρα υπάρχει ανησυχία για το Διδυμότειχο. Η κοίτη του ποταμού περνάει λίγο έξω από την πόλη και αυτήν τη στιγμή το ύψος του νερού έχει περάσει το όριο συναγερμού κατά είκοσι εκατοστά. Είμαστε σε επιφυλακή, αλλά το ευχάριστο είναι ότι δεν περιμένουμε να κατέβει άλλο νερό από τη Βουλγαρία, αφού ο Ερυθροπόταμος δεν έχει καμία σχέση με το φράγμα του Ιβαήλογκραντ», τονίζει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. 

ΒουλγαρίαΈβροςκακοκαιρίαβροχήπλημμύρεςνερό