Ελλάδα|07.01.2019 09:12

Διαβατά: Μάχη επιβίωσης στα αντίσκηνα σε πολικές θερμοκρασίες

Βασίλης Ιγνατιάδης

Χρησιµοποιώντας παλέτες, λαµαρίνες, νάιλον, κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν πρόσφορο, πρόσφυγες και µετανάστες που διαµένουν σε αντίσκηνα στο camp του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης τα «οχύρωσαν» περιµετρικά, µετατρέποντάς τα σε µικρά «φρούρια» προκειµένου να προστατευτούν από την επέλαση της «Σοφίας».

Χιλιάδες άνθρωποι δίνουν αυτές τις µέρες µάχη επιβίωσης στα νησιά και στην ενδοχώρα, ζώντας µέσα σε θερινές σκηνές σε συνθήκες χιονόπτωσης και πολικού ψύχους. Ο χιονιάς που χτύπησε τη χώρα επαναφέρει εφιαλτικές µνήµες του Ιανουαρίου του 2017, όταν οι εικόνες µε τις θαµµένες στο χιόνι σκηνές στο hotspot της Μόριας έκαναν τον γύρο του κόσµου εκθέτοντας τη χώρα, ενώ οι συνολικά πέντε θάνατοι µεταναστών τον ίδιο βαρύ χειµώνα στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν έχουν στοιχειώσει τη µνήµη.

Παρά τις µαζικές µεταφορές άνω των 11.000 ανθρώπων που έγιναν τους τελευταίους µήνες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τις δοµές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε πρόχειρους καταυλισµούς που έχουν στηθεί έξω από τα hotspots σε Σάµο και Λέσβο. Στα camps της ενδοχώρας, η Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνέδραµε µε µέσα επείγουσας βοήθειας, στήνοντας επιπλέον κοντέιντερ στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Βόρειο Εβρο και 20 µεγάλες χειµερινές σκηνές στα ∆ιαβατά. Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι και εδώ παραµένουν «άστεγοι», εκτεθειµένοι σε πολικές συνθήκες.

«Οχύρωσαν» τις σκηνές

Ο 38χρονος Ναντί από το Ιράκ και ο συµπατριώτης του Ρένος, που βρίσκονται στο camp των ∆ιαβατών τους τελευταίους τρεις µήνες, δούλευαν πυρετωδώς υπό σφοδρή χιονόπτωση και µε το θερµόµετρο στους -2, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν κατά το δυνατό καλύτερες συνθήκες για τα µέλη των οικογενειών τους. Τους βρήκαµε να παλεύουν να στερεώσουν ένα σανίδι ως αυτοσχέδια πόρτα στο άνοιγµα της κατασκευής. «Μένουµε εδώ πέντε άτοµα, µεταξύ αυτών και ένα µωρό 18 µηνών. Πρέπει να επιβιώσουµε» µας είπε ο Ναντί και πρόσθεσε πως η κατάσταση ιδιαίτερα τα βράδια είναι αφόρητη.

Παραδίπλα, ο 33χρονος Σοµάν και η 32χρονη Μπογιάκ, επίσης από το Ιράκ, που βρίσκονται στην Ελλάδα µόλις µία εβδοµάδα, έκαιγαν ό,τι έβρισκαν µέσα σε ένα βαρέλι που τοποθέτησαν δίπλα στη σκηνή. «Μέσα κοιµούνται τα τέσσερα παιδιά µας. Δεν έχουµε άλλο τρόπο να ζεσταθούµε» ανέφερε.

Στην «αυτοψία» του «Εθνους» στην παγωµένη δοµή είδαµε πρόσφυγες να ανάβουν φωτιές ακόµα και µέσα σε σκηνές προκειµένου να µην παγώσουν, µε άµεσο κίνδυνο για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Στο camp των ∆ιαβατών που «ντύθηκε» στα λευκά αυτές τις µέρες έµεναν µέχρι πρότινος σε θερινές σκηνές περισσότεροι από 640 άνθρωποι, που είχαν µεταφερθεί από τον Εβρο.

Οι διακινητές τούς αποβίβαζαν έξω από τη δοµή και εκείνοι εισέρχονταν κατά οµάδες, στήνοντας σκηνές σε ελεύθερους χώρους του πρώην στρατοπέδου, διεκδικώντας να µεταφερθούν σε στεγασµένους χώρους (κοντέινερ), οι οποίοι ωστόσο είναι υπερπλήρεις.

Ως προσωρινή λύση ανάγκης, εν όψει της επέλασης του χιονιά, «επιστρατεύτηκε» εκ νέου το κτίριο του εντευκτηρίου στην είσοδο της δοµής που είχε ανοίξει εκτάκτως και πριν από µήνες για την προσωρινή φιλοξενία όσων είχαν βρει καταφύγιο στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί µεταφέρθηκαν περίπου 70 άτοµα. Μερικές εκατοντάδες ακόµη βρήκαν προσωρινά κατάλυµα στις 20 µεγάλες χειµερινές σκηνές που διέθεσε η Υπατη Αρµοστεία και έστησε η οργάνωση ASB.

Χιλιάδες «άστεγοι» στα νησιά

«Οι µαζικές µεταφορές στην ενδοχώρα το προηγούµενο διάστηµα βοήθησαν πολύ στη βελτίωση της κατάστασης, όπως και η στέγαση πολλών οικογενειών σε διαµερίσµατα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σκηνές και το πρόβληµα γίνεται εντονότερο µε την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών» ανέφερε στο «Εθνος» η υπεύθυνη επικοινωνίας της Υπατης Αρµοστείας, Στέλλα Νάνου.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στη Σάµο, όπου λειτουργεί ένα δεύτερο άτυπο hotspot έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος. Σε επικλινές έδαφος, γύρω από την περίφραξη, ανάµεσα σε θάµνους και ελαιόδεντρα, έχουν στηθεί εκατοντάδες σκηνές, όπου διαµένουν σήµερα συνολικά 1.850 άτοµα. Σχεδόν οι µισοί είναι γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καµία πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύµα, τουαλέτα και λουτρό, και δεν διαθέτουν κανένα µέσο θέρµανσης. Ως τώρα δεν τους έχουν δοθεί ούτε κουβέρτες» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» µέλος της οργάνωσης «Εθελοντές Σάµου», που παρέχει υπηρεσίες αρωγής στους πρόσφυγες στο ΚΥΤ της Σάµου.

καταυλισμόςμετανάστεςπρόσφυγεςΔιαβατά