Ελλάδα|24.01.2021 11:43

Ανοιχτά μαγαζιά: Ωράριο για τα καταστήματα - Ποιο SMS στέλνουμε στο 13033

Newsroom

Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή 24 Ιανουαρίου καταστήματα και σούπερ μάρκετ, με τις επιχειρήσεις να ευελπιστούν σε... ρεφάρισμα του χαμένου τζίρου από το παρατεταμένο lockdown λόγω του κορονοϊού. Είναι η πρώτη Κυριακή μετά από μεγάλο διάστημα που το λιανεμπόριο έχει σηκώσει ρολά από το πρωί και με σύμμαχο τον καλό καιρό, τα μαγαζιά ελπίζουν σε αγοραστική κίνηση από τους καταναλωτές που σπεύδουν από χθες να εκμεταλλευτούν τις χειμερινές εκπτώσεις, κάτι που φάνηκε κι από την μεγάλη κίνηση στην Ερμού και σε άλλα σημεία της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο είναι προαιρετικό, βάσει της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00. Υπενθυμίζεται πως τις καθημερινές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 07:00 έως και τις 20:00, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου

Για να μεταβούν οι καταναλωτές στα καταστήματα θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 ή να συμπληρώσουν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους. Εχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

Για την παρουσία στα καταστήματα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα: Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός, 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε με την προηγούμενη ΚΥΑ).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:

  • 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
  • Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο
ωράριομαγαζιάκαταστήματαανοιχτά καταστήματα ΚυριακέςSMS 13033εκπτώσεις