Ελλάδα|24.01.2021 14:01

Ερμού: Ουρές και σήμερα πριν ανοίξουν τα καταστήματα - Ως το απόγευμα ανοιχτά μαγαζιά

Newsroom

Ιδια εικόνα με συνωστισμό, διπλά και τριπλά SMS στο 13033 και αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές κυλά η Κυριακή με τα μαγαζιά να είναι και σήμερα ανοιχτά και να προσελκύουν λόγω και του καλού καιρού, εκατοντάδες καταναλωτές που στήνονται στις ουρές των καταστημάτων της Ερμού και σε άλλες αγορές της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε το Open TV υπήρχε κόσμος που είχε στηθεί στις ουρές πριν καν σηκώσουν ρολά τα μαγαζιά για να πάρει προτεραιότητα, ενώ με δεδομένο ότι όπως και χθες, έτσι και σήμερα, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τις δύο ώρες, οι καταναλωτές είτε στέλνουν δεύτερο SMS, είτε έχουν μαζί τους κι άλλες γραπτές βεβαιώσεις στις οποίες αλλάζουν τις ώρες.

Οσοι δε, γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές τιμωρούνται με το πρόστιμο των 300 ευρώ, ενώ σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας.

Ιδια εικόνα επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, με τις εικόνες να μην θυμίζουν σε τίποτα ότι διανύουμε περίοδο περιοριστικών μέτρων και πανδημίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανεβοκατεβαίνουν την οδό Τσιμισκή και να απομακρύνουν τον κόσμο που συνωστίζεται.

Πάνω από 63.800 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο 23 Ιανουαρίου και βεβαιώθηκαν 1.048 πρόστιμα, 355 Αττική και 142 στη Θεσσαλονίκη για περιορισμό μετακίνησης.

Πώς γίνεται η μετάβαση στα μαγαζιά

Για να μεταβούν οι καταναλωτές στα καταστήματα θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 ή να συμπληρώσουν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους. Εχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

Για την παρουσία στα καταστήματα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα: Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός, 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε με την προηγούμενη ΚΥΑ).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:

  • 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
  • Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο
εκπτώσειςΚορονοϊόςκαταστήματαΕρμούμαγαζιάSMS 13033