Ελλάδα|28.01.2021 17:47

Τελωνείο Ευζώνων: Ταξιδεύουν μαζί στο λεωφορείο επιβάτες με και χωρίς κορονοϊό

Τίμος Φακαλής

Στο ίδιο λεωφορείο και σε… απόσταση ασφαλείας ταξιδεύουν για ώρες μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες και αυτοί που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, κινδυνεύοντας να κολλήσουν κατά τη διαδρομή και τους υπόλοιπους. Το ελληνικό παράδοξο επαναλαμβάνεται καθημερινά τους τελευταίους δύο μήνες στο τελωνείο των Ευζώνων αποτελώντας άλλη μια πιθανή πηγή διασποράς του ιού στη χώρα.  Το τελωνείο των Ευζώνων μετά και το κλείσιμο της Δοϊράνης, της Νίκης αλλά και τον αριθμητικό περιορισμό επιβατών από την Κρυσταλλοπηγή επιτρέποντας συνολικά τη διέλευση 300 ατόμων την μέρα και 750 επιβατών από την Κακαβιά, αποτελεί την κύρια οδική πύλη εισόδου στη χώρα. 

Αλβανοί «σπάνε» το εμπάργκο μέσω Βόρειας Μακεδονίας

Αλβανοί, κυρίως, ταξιδιώτες μισθώνουν λεωφορεία και κατά δεκάδες μπαίνουν στην Ελλάδα, ταξιδεύοντας διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι και 12 ολόκληρες ώρες. Με αυτόν τον τρόπο διαλύουν το «ανάχωμα» κατά του κορονοιού που αναγκάστηκε να υψώσει η ελληνική πολιτεία από τους βόρειους γείτονες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεθοριακού σταθμού καθημερινά περνούν το τελωνείο πέντε με δέκα λεωφορεία με 30-35 επιβάτες το καθένα. Αν και όλοι ταξιδιώτες υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να προσκομίσουν στις ελληνικές αρχές αρνητικό μοριακό τεστ pcr εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή, όλοι επανελέγχονται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πραγματοποιώντας rapid test στα σύνορα. 

Όσοι βγουν θετικοί ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ και αμέσως μετά ξαναμπαίνουν στα λεωφορεία και συνεχίζουν κανονικά το ταξίδι στον προορισμό τους μαζί με τους αρνητικούς, θέτοντας σε κίνδυνο έκθεσης στον ιό τους υπόλοιπους επιβάτες, αντί να μπουν αυτόματα σε καραντίνα. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης η Αστυνομία ζητά από τους επιβάτες να δηλώσουν τόμο μόνιμης κατοικίας, στέλνει σήμα στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένουν ενώ ενημερώνει και τους φορείς του ιού για το ύψος των προστίμων σε περίπτωση που «σπάσουν» την 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα στην οποία πρέπει να μπουν όταν φτάσουν. Εκτός από λεωφορεία περίπου 200 ΙΧ περνούν τις μπάρες των Ευζώνων για την ενδοχώρα.

eurokinissi/Τελωνείο

«Ανησυχούμε για αυτά τα περιστατικά. Και εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός όταν σε ένα λεωφορείο υπάρχουν 30-35 άτομα. Ταξιδεύουν όλη την μέρα μαζί και αν βγουν οι δύο θετικοί καταλαβαίνεται ότι είναι πιθανό να έχουν κολλήσει και οι υπόλοιποι. Έχουμε θέσει το θέμα αρμοδίως τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς» τόνισαν στο ethnos.gr πηγές του τελωνείου.

Κανένας έλεγχος στα φορτηγά 

Χωρίς τεστ κορονοϊού περνούν από τα σύνορα των Ευζώνων καθημερινά και οι οδηγοί φορτηγών καθώς δεν έχει προβλεφθεί η προσκόμιση αρνητικού δείγματος.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου περίπου 700-800 φορτηγά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περνούν την κύρια πύλη εισόδου της Βόρειας Ελλάδα

eurokinissi/Τελωνείο

«Πρέπει να καταλάβουν ποιες είναι οι αιτίες του κακού στη διασπορά.  Όταν πριν από καιρό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων νομών όπως ήταν και το Κιλκίς είχαν μια αυξητική πορεία ακούγαμε όλους να αναρωτιούνται γιατί έχουμε τόσα πολλά κρούσματα χωρίς όμως να προσπαθούν να βρουν τις αιτίες. Κατά την άποψή μου μια από τις αιτίες είναι η είσοδος στη χώρα μας οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι κατευθύνονται στα διυλιστήρια και στα εργοστάσια και στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με υπαλλήλους που δουλεύουν εκεί» δήλωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης. 

τελωνείο ΕυζώνωνΚορονοϊόςΕύζωνοικρούσματα