Ελλάδα|30.01.2021 22:30

Κορονοϊός: Η Αττική θυμίζει Θεσσαλονίκη - Στο τραπέζι ολικό lockdown

Newsroom

Με την Αττική να βρίσκεται στο κόκκινο και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση να βρίσκονται από σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου σε ισχύ, το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέοι πιο αυστηροί περιορισμοί - ακόμη και ολικό lockdown αν τα πράγματα χειροτερέψουν και τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειωθούν- είναι ορατό. Mάλιστα, ήδη γίνονται συγκρίσεις της Αττικής με τη Θεσσαλονίκη, η οποία έφτασε να έχει πληρότητα στις ΜΕΘ 98%, τονίζοντας πως ανάλογες συμπεριφορές μας έφτασαν σε αυτό το σημείο.

Kινητικότητα παρόμοια με την εποχή προ κορονοϊού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και της Σοφίας Φασουλάκη, σε μια τέτοια περίπτωση, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική -που τώρα ξεκινά από τις 9 το βράδυ- θα μπορούσε να ισχύει από τις 7 ή τις 8, απόφαση που τώρα δεν πάρθηκε, αφού όπως ανέφερε η κυβέρνηση την Παρασκευή, πρόκειται για μητροπολιτικό δήμο. Παράλληλα, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανότατα θα δούμε να εφαρμόζονται μέτρα όπως αυτά του lockdown Μαρτίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός πως η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα lockdown. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κινητικότητα στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν ίδια με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι που δεν είχαμε lockdown

Η Αττική στο «κόκκινο»

Ήδη η Αττική είναι στο «κόκκινο» με τα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται συστηματικά, γεγονός που ανησύχησε και ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόφαση για τα νέα μέτρα και συνέχιση του lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική διπλασιάστηκαν. Προβληματισμός επικρατεί ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας, όπου 1 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται εκεί. Για σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 124 κρούσματα στο κέντρο της πόλης, ενώ στην Αττική έφτασαν τα 384 κρούσματα. 

Τα μέτρα στο ΦΕΚ μέχρι 8 Φεβρουαρίου

Από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη κορονοϊού Covid-19 με δύο επίπεδαΑ – Επιτήρησης και Β – Αυξημένου Κινδύνου

Τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη την Επικράτεια είναι τα εξής:

Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης:

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Δείτε αναλυτικά το Χάρτη και τα Μέτρα ανά Επίπεδο

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο ΦΕΚ για τα νέα έκτακτα μέτρα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου εδώ

νέα μέτραΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςκρούσματαΑττικήlockdown