Ελλάδα|01.02.2021 21:51

Κορονοϊός - 5 ειδικοί απαντούν: Τι προκαλούν οι μεταλλάξεις, πότε δεν προστατεύει το εμβόλιο

Newsroom

Το βλέμμα στραμμένο στις μετάλλαξη του κορονοϊού από την Μεγάλη Βρετανία και την Νότια Αφρική και ειδικότερα στην νοτιοαφρικανική που εμφανίστηκε στη χώρα μας πρόσφατα έχουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, προειδοποιώντας πως αυτό το στέλεχος μεταδίδεται ταχύτατα και «αντέχει» ενάντια στα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Νότιας Αφρικής: Γιατί φοβούνται οι ειδικοί, όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Μόσιαλος: Αν δούμε μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων, θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα

«Αν δούμε μια δραματική αύξηση της διασποράς των μεταλλάξεων, δυστυχώς θα πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Για καθολικό lockdown δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των πολιτών», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο  καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βρετανική μετάλλαξη διαφέρει από το κοινό στέλεχος του κορονοϊού σε δύο πράγματα. Πρώτον, η διασπορά του είναι μεγαλύτερη κατά 50% - 74% και δεύτερον υπάρχει πιθανότητα η θνητότητα να είναι αυξημένη κατά 30%. 

Όπως ο δήλωσε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1, τα εμβόλια φαίνεται προς το παρόν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις δύο μεταλλάξεις. Κάποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως θα δημιουργήσουν και παραλλαγή του εμβολίου για τα μεταλλαγμένα στελέχη, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα τα στοιχεία είναι αισιόδοξα για τις πιο σοβαρές τουλάχιστον περιπτώσεις.

Σουρβίνος: Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη από την Νότια Αφρική 

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος σχολίασε πως πιο μεταδοτικό ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική. «Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Υπογράμμισε πως η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορoνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.  

Σχετικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι τα δείγματα που ανακοινώθηκαν ως θετικά για τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ως ύποπτα και γι' αυτό ο αριθμός τους εμφανίζεται σχετικά μεγάλος. «Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δουμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας», επεσήμανε. 

Σύψας: Αν έχουμε έξαρση των μεταλλάξεων, τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημείωσε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μολύνει περισσότερο (όπως και εκείνες της Βρετανίας και της Βραζιλίας)  ενώ προειδοποίησε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι εάν τελικά επικρατήσει η μετάλλαξη στην Ελλάδα θα επιστρέψουμε στην εποχή της Γουχάν. «Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», ξεκαθάρισε.

Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είχε προειδοποιήσει και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα». 

Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι είναι περίοδος για να κάνουμε σενάρια μεταβολές εμβολίων γιατί είναι σαν να δεχόμαστε ότι αυτά που έχουμε δεν είναι αποτελεσματικά -και αυτό χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση-. Αυτό δεν συμβαίνει, έχουμε πολύ καλά εμβόλια που μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Μόνο άμα σημειωθεί μια φοβερή μεταβολή στον ιό μπορεί ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Μάλιστα έκανε και συγκεκριμένες αναφορές για τις μεταλλάξεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Βραζιλίας: «Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα -όχι από βαρύτητα- αλλά η μεταδοτικότητα είναι αρκετή για να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας», σημείωσε. Για το βραζιλιάνικο στέλεχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα.

Για το ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου, που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις σημείωσε: «Νομίζω με τη δεύτερη δόση με αυτά τα εμβόλια που έχουμε, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόση προστασία προσφέρουν, ο βασικός εμβολιασμός είναι καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και χρειάζεται ένας ετήσιος επανεμβολιασμός».

Διαβάστε επίσης: Σαρηγιάννης: 6.000 κρούσματα την ημέρα τον Μάιο αν δεν ληφθούν νέα μέτρα

Νότια ΑφρικήΚορονοϊόςμετάλλαξηεμβόλιοΜεγάλη Βρετανία