Ελλάδα|08.01.2019 11:46

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για το Σύνταγµα της ΠΓΔΜ

Χρήστος Τελίδης

Νευρικότητα και αγωνία υπάρχουν στα Σκόπια εν όψει της αυριανής έναρξης, στην ολοµέλεια της Βουλής, της τελικής συζήτησης για τις συνταγµατικές αλλαγές και του γεγονότος ότι είναι ακόµη µετέωρη η απαιτούµενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στα δύο µικρά αλβανικά κόµµατα της αντιπολίτευσης προκειµένου να υποχωρήσουν στους όρους που βάζουν -ένας από αυτούς είναι να αφαιρεθεί ο προσδιορισµός «µακεδονική» από την υπηκοότητα- και οι τέσσερις βουλευτές τους να ψηφίσουν τις αλλαγές. ∆ηµοσιογραφικές πληροφορίες επίσης αφήνουν αµφιβολίες τουλάχιστον για έναν από του οκτώ πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE που είχαν ψηφίσει την αλλαγή του συντάγµατος.

Οι πληροφορίες ότι πέντε βουλευτές του VMRO-DPMNE -το κόµµα έχει ανακοινώσει ότι θα απέχει από τη συζήτηση και την ψηφοφορία- θα πάνε στη Βουλή και θα ψηφίσουν τις συνταγµατικές αλλαγές, δεν επιβεβαιώνονταν από τους ίδιους τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τις τελευταίες µέρες έκανε λόγο για 76 σίγουρες ψήφους και σήµερα αναµένεται ότι θα εντείνει τις επαφές του µε τις ηγεσίες των δύο αλβανικών κοµµάτων, ενώ πρωτοβουλία υπάρχει και από τον δυτικό παράγοντα.

Για σήµερα έχει οριστεί η συνάντηση της επιτροπής εργασίας µεταξύ εκπροσώπων του ΒΕΣΑ και της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλειόταν µια νέα συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ µε τον επικεφαλής του BESA Μπιλάλ Κισάµι, καθώς και µε τον επικεφαλής του δεύτερου κόµµατος, της Συµµαχίας των Αλβανών, Σιγιαντίν Σέλα.

Σήµερα πρόκειται επίσης να συναντηθούν στα Σκόπια ο επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ Ζόραν Γιάνκοβιτς µε αντιπροσωπεία του BESA, αποτελούµενη από τον Μπιλάλ Κισάµι και τον βουλευτή του κόµµατος Φαντίλ Ζέντα. Ο τελευταίος ήταν παρών και στη συνάντηση της Παρασκευής µε τον Ζ. Ζάεφ, ενώ µαζί µε τους δύο αντιπροέδρους του κόµµατος θα συµµετάσχουν στη σηµερινή συνάντηση της επιτροπής εργασίας µε την κυβέρνηση. 

BESA και Συµµαχία των Αλβανών θεωρούνται ως ιδιαίτερα φιλοαµερικανικά κόµµατα και πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται έντονες πιέσεις προς τις ηγεσίες τους από τον Αµερικανό πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι για έναν «λογικό συµβιβασµό». Εκπρόσωποι µάλιστα των δύο κοµµάτων φέρονται να δηλώνουν ότι ενηµέρωσαν τον Αµερικανό πρέσβη για τις θέσεις τους και ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν υπάρξει αποδοχή τους.

Να σηµειωθεί ότι το αλβανικό DUI του Αλί Αχµέτι, που συµµετέχει στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι προτεραιότητα σήµερα είναι να ψηφιστούν οι συνταγµατικές αλλαγές ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και ότι στη σηµερινή φάση οι αλβανικές θέσεις καλύπτονται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε και θα υπάρχει στο προοίµιο του Συντάγµατος αναφορά στη Συµφωνία της Οχρίδας.

Σε ό,τι αφορά την κρίσιµη ολοµέλεια της Βουλής που ξεκινά αύριο, στην ηµερήσια διάταξη περιλαµβάνονται τέσσερα θέµατα, ο καθορισµός των τροπολογιών του Συντάγµατος, η έγκριση των τροπολογιών, η «δηµοσίευση των τροπολογιών» και το σχέδιο του συνταγµατικού νόµου για την εφαρµογή τους 

Συνταγματική αναθεώρηση ΠΓΔΜΣυμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν Ζάεφ