Ελλάδα|04.02.2021 13:30

Lockdown: Τι θα γίνει με click away και click inside - Τα σενάρια για καταστήματα

Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων μέτρων εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού έχει ξεκινήσει καθώς, σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η σύσκεψη της υπο-ομάδας των λοιμωξιολόγων, ενώ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί - όπως κάθε Παρασκευή - η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ώστε να καταλήξουν και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί η χώρα στο εξής απέναντι στο ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Σύψας - Απαραίτητο να ληφθούν αυστηρά νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η σκέψη του να κλείσει μερικώς το λιανεμπόριο φαίνεται τελικά να προκρίνεται, αλλά πιθανότατα μόνο για τις κόκκινες περιοχές κι όχι γι αυτές που έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες για τον διαχωρισμό που επιχειρείται.

Να επιστρέψουμε δηλαδή σε προ click inside εποχή, όταν ήταν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, και τα καταστήματα που λειτουργούσαν με το καθεστώς του click away. Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι με τον περιορισμό του λιανεμπορίου να μειωθεί η μετακίνηση των πολιτών, ώστε να διακοπεί και η διασπορά που φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις και πάλι κυρίως στην Αττική αλλά και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές. Ο κίνδυνος για να διασπαρεί ο ιός σε όλη τη χώρα, έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό κι όσο είναι ενεργό το μέτρο, δεν υπάρχει λόγος για πανελλαδικό λουκέτο.

Αν τελικά ληφθούν κι ανακοινωθούν αύριο νέα μέτρα, θα έχουν άμεση ισχύ, πιθανότατα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, φαίνεται τελικά να μην μπορεί να είναι λειτουργική ειδικά στην Αττική, που πιθανώς θα δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα με μεγαλύτερο συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σχολεία πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως έχουν. Δηλαδή θα παραμείνουν ανοιχτά τα  νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Διαβάστε επίσης: Η Αττική «βράζει» - Αποφάσεις για νέα μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊόςκρούσματασχολείαλιανεμπόριομέτραlockdownκαταστήματα