Ελλάδα|08.01.2019 13:54

50 εκατ. ευρώ για υπερταχύ ίντερνετ στην Ελλάδα

Newsroom

Tο «πράσινο φως» για υπερταχύ ευρυζωνικό Ιντερνετ (super fast broadband) µε κουπόνια στην Ελλάδα άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε, σύµφωνα µε τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα σύστηµα κουπονιών ύψους 50 εκατοµµυρίων ευρώ τον χρόνο, µε στόχο την υποστήριξη της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών µε ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Mbps ανά δευτερόλεπτο. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Γενικής Γραµµατείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων είναι η µείωση του ψηφιακού χάσµατος στη χώρα µας µέσω της αύξησης του αριθµού των καταναλωτών που χρησιµοποιούν «υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες», οι οποίες εξασφαλίζουν υπερυψηλές ταχύτητες λήψης.

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία είχε εκδοθεί την περασµένη άνοιξη, δικαιούχοι του προγράµµατος είναι όλοι οι πολίτες των περιοχών στις οποίες διατίθεται η υπηρεσία. Συγκεκριµένα, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν µέσω ενός και µόνο κουπονιού (ηλεκτρονικό ή/ και εκτυπώσιµο), µια SFΒΒ υπηρεσία εκ των δηµοσιευµένων και εγκεκριµένων προσφορών των τηλεπικοινωνιακών παροχών, που έχουν πιστοποιηθεί στο Πληροφοριακό Σύστηµα της δράσης.

Αναλυτικότερα αποκτούν:

  • Διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας, µε επιδότηση 13 ευρώ τον µήνα, για διάστηµα 24 µηνών.
  • Εφάπαξ σύνδεση µε επιδότηση του κόστους (48 ευρώ). «Το σύστηµα θα συµβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσµατος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν νοθεύεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισµός» επεσήµανε σε δηλώσεις της επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρµόδια για την πολιτική ανταγωνισµού.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κουπόνια θα στηρίξουν τη µεγαλύτερη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών, καλύπτοντας µέρος των δαπανών εγκατάστασης και του µηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 µηνών. Οι χρήστες θα µπορούν να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια µέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του προγράµµατος www.sfbb.gr, ενώ ανάλογο πρόγραµµα µε επιδότηση κουπονιού αναµένεται να ενεργοποιηθεί για τις συνδέσεις επιχειρήσεων.

ίντερνετ