Ελλάδα|07.02.2021 14:07

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για την αποφυγή τρίτου κύματος - Εφιάλτης οι μεταλλάξεις

Newsroom

Σε αναβρασμό βρίσκονται Αρχές και ειδικοί, προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι ώστε να ανακοπεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Νέος μεγάλος «εχθρός» φαίνεται να είναι οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν κάνει πλέον για τα καλά την εμφάνισή τους και εντός συνόρων, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τα μέτρα που θα αποτρέψουν την εξάπλωσή τους. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το τρίτο κύμα είναι ήδη εδώ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με περισσότερα μέτρα θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ετσι οι αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούσαν κυρίως τους νέους περιορισμούς για τα Σαββατοκύριακα, φαίνεται ότι θα είναι μόνο η αρχή.

Διαβάστε επίσης: Τζανάκης - 2.500 κρούσματα τον Μάρτιο - Επικίνδυνες οι μεταλλάξεις

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα θέσει στο τραπέζι νέα μέτρα, ενώ αυτό που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα είναι και η έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά, που πιθανόν να έχει και συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων. Ήδη πολλές είναι οι φωνές που λένε ότι πρέπει να κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς είχαμε τις προηγούμενες ημέρες εισαγωγές βρεφών σε νοσοκομεία.

«Η βρετανική μετάλλαξη οδηγεί σε υπερμεταδόσεις αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, επομένως δεν θα χρειαστούν πολλά οριζόντια μέτρα. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα και μόνο στις κόκκινες περιοχές είναι μέτρα για να σταματήσει η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας. Δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο, αλλά θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Θα δούμε αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πιο ήπια», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open TV και ξεκαθάρισε: «Oδηγούμαστε σε ένα τρίτο κύμα, θα χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα, αλλά η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη αν εφαρμόσει ο κόσμος τα μέτρα».

Ο «πονοκέφαλος» της μετάλλαξης

Τα 232 κρούσματα της  βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα 4 της αφρικανικής μετάλλαξης, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς βλέπουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης.  Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Στο επίκεντρο τα παιδιά

Ιδιαίτερα μεταδοτική είναι και στα παιδιά σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρετανική μετάλλαξη του κορoνοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη χώρα μας, ενώ καθημερινά κλείνουν όλο και περισσότερα σχολεία εξαιτίας μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται θετικοί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι βρεφονηπιακοί σταθμοί  θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία δεδομένα και να παρθούν τυχόν νέες αποφάσεις.

«Υπάρχει μία ανησυχία. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η εικόνα έχει αλλάξει στα σχολεία και υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με τις μεταλλάξεις» είπε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, μιλώντας στο Open TV.

Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης είναι ότι σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα εντοπίστηκαν 65 κρούσματα. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 26 παιδιά (από τα οποία 7 είναι θετικά αλλά ασυμπτωματικά) τα οποία στη συνέχεια πηγαίνουν σε σχολεία του Δήμου Καλλιθέας. Την Πέμπτη υπήρχαν μόλις 4 κρούσματα σε εργαζόμενους και μέσα σε λίγο διάστημα οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα κρούσματα έφτασαν πάνω από 65. Ο ΕΟΔΥ προσπαθεί να βρει τα τμήματα που πήγαιναν τα μικρά παιδιά και θα ανακοινωθούν ποια σχολεία θα κλείσουν. Παράλληλα εντός του νηπιοτροφείου λειτουργεί παιδικός σταθμός που έχει 100 παιδιά!

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα που ισχύουν έως 15 Φεβρουαρίου

Τέλος δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00".

Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Συγκεκριμένα:

α) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών - Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση εκτός νομού - Τι ισχύει με τα νέα μέτρα - Ποιοι μπορούν να κυκλοφορήσουν

λοιμωξιολόγοιμέτραμετάλλαξηlockdownΚορονοϊόςκρούσματα