Ελλάδα|19.10.2018 15:38

Το «κατηγορώ» των θυμάτων ξυπνούν στις δικαστικές αίθουσες

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία αναμένεται να ξυπνήσουν στις δικαστικές αίθουσες, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων από τις φωτιές της Ανατολικής Αττικής καταθέτουν αγωγές και μηνύσεις για ψυχική οδύνη, με τους δικηγόρους να αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια επιχειρηματολογία με αυτή των οικογενειών των πληγέντων στην Πελοπόννησο.

Το «κατηγορώ» των οικογενειών θα βασιστεί σε έξι συλλογισμούς, που δείχνουν ότι η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Μάλιστα, ο ένας από τους δικηγόρους που θα αναλάβει να υπερασπιστεί συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους τους στην Ανατολική Αττική είναι ο Αντώνης Φούσας, ένας από τους πρωταγωνιστές των δικαστικών «μαχών» μετά τις πυρκαγιές του 2007.

«Δεδικασμένο» 

Όπως λέει ο έμπειρος δικηγόρος στο «Έθνος», στις φωτιές της Ανατολικής Αττικής συναντάμε τις ίδιες παραλείψεις: «Αναπόφευκτα ξυπνούν μνήμες από τότε. Σχετικά με το κομμάτι που αφορά στη Δικαιοσύνη, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κατά κάποιο τρόπο “δεδικασμένο”. Οι παραλείψεις της Πολιτείας είναι λίγο-πολύ ίδιες. Στην περίπτωση της Ηλείας κερδήθηκαν αποζημιώσεις, ασκήθηκαν διώξεις, αποδόθηκαν ευθύνες. Είχαν καταδικαστεί ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ένας πυροφύλακας και η γιαγιά που είχε ανάψει υπαίθρια φωτιά για να φτιάξει κόλλυβα. Στοιχεία υπήρχαν και σε βάρος αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι τελικά δεν καταδικάστηκαν. Ευθύνες θα αποδοθούν και τώρα. Οι μηνύσεις θα κατατεθούν εντός των επόμενων ημερών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έξι από τα βασικά επιχειρήματα, στα οποία θα βασιστούν οι τωρινές αγωγές και μηνύσεις είναι:

1. Κατά την εκδήλωση της πρώτης εστίας στο Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός από την Πολιτεία (και ιδιαίτερα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές, στις οποίες έφτασε τελικά η φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια, χωράφια, αυτοκίνητα και δρόμους. Ο κακός συντονισμός φάνηκε και από την κακή συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμο, Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.).

2. Δεν υπήρξε άμεση προειδοποίηση του κόσμου που βρισκόταν στο Μάτι για τον επερχόμενο κίνδυνο. Έτσι, όταν ο κόσμος κατάλαβε τι έχει συμβεί, ήταν πια αργά. Δεν λειτούργησε κάποιο οργανωμένο σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης, δεν υπήρχαν οριοθετημένες ζώνες συγκέντρωσης πολιτών. 

3. Στις περιοχές που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα δεν είχε γίνει νωρίτερα ο ανάλογος καθαρισμός (χόρτα, κλαδιά, σκουπίδια κ.λπ.), προκειμένου η φωτιά να μην εξαπλωθεί με τέτοια ταχύτητα και δριμύτητα. Ερωτήματα θα υπάρξουν και για το κατά πόσο υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες στο κομμάτι που κάηκε, μέχρι να φτάσει η φωτιά στον Νέο Βουτζά. 

4. Δεν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός κρουνών για να έχουν οι πυροσβέστες την κατάλληλη ποσότητα νερού την ώρα της τραγωδίας. 

5. Αναφορές θα γίνουν στο κατά πόσο συγκροτήθηκαν εγκαίρως τα ειδικά συμβούλια που ορίζει ο νόμος ότι πρέπει να σχηματιστούν σε περιπτώσεις εκτεταμένων πυρκαγιών. 

6. Δεν είχαν φτιαχτεί εμφανείς δρόμοι διαφυγής προς τη θάλασσα, παρότι επρόκειτο για μία περιοχή ιδιαίτερα «δύσκολη» πολεοδομικά, με μεικτές χρήσεις. Ήταν γνωστό άλλωστε ότι οι στενοί δρόμοι δεν θα επέτρεπαν σε όλους να καταφέρουν να απομακρυνθούν με οχήματα και έτσι ήταν αδήριτη ανάγκη να υπάρχουν δίοδοι προς τη θάλασσα, η οποία βρισκόταν μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση. Το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν κοντά, σε συνδυασμό με την έγκαιρη προειδοποίηση του κόσμου, θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές.

πληγέντεςανατολική Αττικήπυρκαγιά Ηλεία