Ελλάδα|10.02.2021 10:54

Θεσσαλονίκη: «Απέχουμε από την Αττική» - Τι απαντούν οι ειδικοί για νέο lockdown

Τίμος Φακαλής

Απέχει, μέχρι στιγμής, η Θεσσαλονίκη από την κατάσταση κόκκινου συναγερμού που «χτύπησε» στην Αττική, αναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να προτείνει το πρωί της Τρίτης να μπει το Λεκανοπέδιο σε ολικό lockdown τύπου Μαρτίου. Μιλώντας στο ethnos.gr o αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστος Μήττας και Χάρης Αηδονόπουλος, αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, αυτή η αύξηση δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Αττική και να δικαιολογεί ένα ολικό lockdown.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μακριά νομίζω από νέα περιοριστικά μέτρα. Η μέχρι στιγμής κατάσταση είναι καλή. Μέχρι και την Παρασκευή είχαμε μια αύξηση κρουσμάτων γύρω στο 50%. Δεν είναι όμως ανησυχητική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε» είπε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας. Στην εφημερία του Ιπποκρατείου που τελείωσε στις 8 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν 22 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 25%.

Διαβάστε και αυτό: Κικίλιας: Εισήγησή μου είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική

Αυξημένο αλλά χαμηλό σε σχέση με την Αττική το ιικο φορτίο

Αυξημένο αλλά χαμηλό σε σχέση με αυτό της Αττικής παραμένει μέχρι στιγμής το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης σύμφωνα και με τις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ. Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής παρουσία Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη δεν έπεσαν στο τραπέζι νέα περιοριστικά μέτρα από την πλευρά των τοπικών φορέων εκτός από το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων και τη συνέχιση των μαθημάτων διαδικτυακά. «Εξαιτίας, ωστόσο της προϊστορίας που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο όπου η Θεσσαλονίκη πιέστηκε από την πανδημία πάρθηκαν κάποια επιπλέον μέτρα, όπως αυτά με τον περιορισμό του ωραρίου τα Σαββατοκύριακα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα. Είμαστε, όμως, πολύ καλά. Και τα λύματα δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να έχουν αντίστοιχη αύξηση όπως αυτή της Αττικής» πρόσθεσε ο κ. Μήττας. Η κατάσταση παρακολουθείται  καθημερινά από το ΑΠΘ και τους λοιμωξιολόγους και αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης στο νομό θα παρθούν αντίστοιχα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του ιού.

Αηδονόπουλος: «Σε επίπεδα Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας» 

Ειδικά η κατάσταση στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλή και δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με τον Χάρη Αηδονόπουλο. «Ο δήμος βρίσκεται σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της Ευρυτανίας και της Αιτωλοκαρνανίας σε ότι αφορά την διασπορά του κορονοϊού. Τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα σε επίπεδο νομού αλλά σε κάθε περίπτωση απέχουμε πάρα πολύ από την κατάσταση της Αττικής» πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος τα νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται μεγάλη πίεση προς το παρόν ενώ και οι επιπλοκές από την πάθηση του κορονοιού έχουν αρχίσει να μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι ανάγκες νοσηλείας των πολιτών στις ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση σε εγρήγορση παραμένουν όλες οι μονάδες Υγείας της πόλης προκειμένου να αντέξουν μια πιθανή αύξηση των νοσηλευομένων  το επόμενο διάστημα.  

«Είναι αναγκαίο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και αναμένουμε να γίνονται περισσότερα τεστ στην πόλη, όχι ως προληπτικό αλλά ως διαγνωστικό μέσο» Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο εφαρμόζεται έστω και άθελά μας μια ανοσία της αγέλης με πάρα πολύ σωστό και ήπιο τρόπο, ιδαίτερα με το άνοιγμα των δημοτικών  Ο ιός όσο κάνει βήματα από το ένα στον άλλο άνθρωπο (από το ένα παιδί στο άλλο και από κει στους μεγαλύτερους), αδυνατίζει».

Διαβάστε και αυτό: Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου

δημόσιο νοσοκομείολύματαΚορονοϊός